Lépesméz Creative Commons License 2000.03.18 0 0 115
Kedves Sólyom,
maximális megértéssel vagyok. Megértem: a maffia-kgb óta az ISZT rájött, hogy 10.000 Ft-ért mindenki válthat lapengedélyt. Jobb lenne, ha ezt a 10.000-et, meg még más, jó sok 10.000-et inkább nekik fizetnék be (miután már mindenki lapengedélyekért szaladgált, akinek domain kellett, mert a rendszert ezt engedte át).
Ez rendjén is van, de akkor illő lenne felkészülni rendesebben. Ne az Internettel alig ellátott emberektől várják el, hogy szaladgáljanak annak érdekében, hogy 30/50 eFt-ért levédett, 80-120 eFt-ért (+ még kicsi) bejegyzett cégük domain-jét védjék, hanem igenis biztosítsák az elérhető adatbázisokon való átfuttatást. Nem tudom, tényleg olyan nehéz ezt elképzelni 2000 márciusában Magyarországon?

Nem tudom, mikor voltál cégbíróságon és hol, de bizonyhogy vizsgálják a kért cégneveket!
De még az egyesületek, alapítványok és KHT-k neveit is vizsgálják bejegyzés előtt (a cégbíróságnál már évekkel ezelőtt is szóltak: online adatbázisuk szerint ez és ez a név nem adható ki ismét).

Az ISZT és a "bárki" számára esetleg jó megoldás is lenne a jelenlegi rendszer (kicsit csiszolva), de a "bárki" a jelen rendszerben nagyon kevesekre vonatkozik.
"A liberalizáció lehetõséget add mindenkinek, hogy a saját jól kitalált domain nevét bejegyeztetthesse." Igen. majd egyszer. Vagy: majd megveheti azoktól, akik most lenyúlták.
"Mivel ez a lista nem lenne pontos és sok esetben egyfoma neveket eredményezne, ami természetesen domain név szempontjából technikailag lehetetlen nem készült ilyen lista! (volt rá elképzelés) "
Nem lehetne pontos, ez tény. Csak úgy 99 %-ban. Vagy 89 %-ban. De a viták, perek jó részét megelőzné. Meg sem próbálta az ISZT. Így egyszerűbb: a regisztrátornak nem kötelessége tudnia semmit. Rohangáljon a Kedves Megrendelő!
Természetesen lett volna több, közel azonos nevű cég, amelyeknél domain név esetében az elsőség dönthetne (ez az USA-ban is így működik). De ezen túl a viták, perek 99 %-át meg lehetett volna előzni. Nem tette az ISZT, sőt, kisérletet sem tett rá.
"Az általa hozott határozatok és szabályozások nem lehetnek jogsértõek" Ezt nem tudtam. Törvényen kívül vannak?
Nem tudom, hogy ha már komoly, nálamnál sokkal komolyabb emberek is elmondták, elmondják miért és mennyiben rossz, csapnivalóan rossz a rendszer, miért nem állítják le? Miért védik itt egyesek foggal és körömmel?
Egy oka lehet, mint mindig, a pénz. Nem tudom hány regisztráció futott be, gondolom 20-30.000. Ezt 10.000-el megszorozva, hozzátéve a havi 2-3.000 Ft kötelező "domain név karbantartást" túl erős indok az egyik oldalon ahhoz, hogy a másik fél bármilyen érvére pozitív módon reagáljon, egyáltalán: odafigyeljen. Ilyenkor jönnek elő a mellébeszélések, meg a "már megint nincs kellő információd", "megértés hiánya" atb. Persze. Meg a többi, a regisztrációs rendszert bíráló szakmabélinek sincsen.
Túl nagy a bevétel, nagy a tét. Erről van szó, nem másról.
Ha tévedtem - emberi dolog - elnézést. De ugye nem tévedtem?

Előzmény: willy(c) (114)