Prof Creative Commons License 2000.03.15 0 0 953
Hali!

SLR, a válasz jó, de kissé szűkszavú. Én arra lennék kíváncsi (a többiektől is), hogy az energia-utánpótlásnak egészen pontosan mi a technikai megvalósítása.

A komplikáció az órás zsargonban azokat a funkciókat jelöli egy mechanikus szerkezeten, amelyik nem közvetlenül az idő (óra, perc, másodperc) mutatásával és számlálásával függ össze. Így komplikáció a naptár, a kronográf, a második zónaidő, a holdfázis, az öröknaptár, a csillagtérkép meg még egy tonna egyéb.

A szutyuk vs. svájci órákról pedig. Való igaz, hogy szerkezetileg komplikáltabb egy svájci autokvarc szerkezet (bár van szutyok ott is). Ennek oka elsősorban üzletpolitikai. Tudniillik megéri egy svájci gyárnak a drágább technológiát, a drágább anyagokat és a jobb know-how-t alkalmazni egy drágább órában, mert az emberek megfizetik. Másik oldalról pedig érdeke is, mert ha egy, a japánnak megfelelő minőségű gagyi alkatrészt kezdenének beépítgetni az óráikba, akkor igen rövid távon egyszerűen tönkremennének (mivel egy azonos műszaki színvonalat képviselő japán tömegtermékkel semmiképp sem lennének versenyképesek).

A svájci órák többségét hosszú időre tervezik, tulajdonosuk több éven, akár évtizeden át is megbízható, értékálló terméket kap. Egy japán terméket viszont elhasználódásra terveztek. Éppen a határon megfelelő mennyiségű és minőségű anyag és technológia van bennük. Pontosan tudni lehet, hogy ekkor és ekkor ez az alkatrész vélhetőleg tönkre fog menni bennük (mint a music-center felépítésű tornyok hangerőszabályzója). Ha egy svájci órát leejtesz, különösebb sérülés nélül megússza. Ha viszont egy xxx kHUF árú japán csodaórát csapsz oda mondjuk az úszómedence falához, a bumhoz vagy a trapézhoz*, akkor abban szépen saját útjukat kezdik járni a nagyszámú motorok a szanaszét tört műanyag rögzítőházban.

De ez sajnos mindennel így van a műszaki cikkektől kezdve az autókon át egészen a teljesen hétköznapi használati cikkekig. Sajnos.

Node ez már félig off...


Jólét!

Prof

Előzmény: Törölt nick (952)