Prof Creative Commons License 2000.03.15 0 0 951
Hali Urak!

Szal most egyelőre csak erről a „miért van kő az autokvarc szerkezetben” című kérdéskörről értekeznék csöppet.

Az autokvarc szerkezeteknek két jelentős családja van, az egyik a hagyományos svájci, a másik a hagyományos (retek) japán óraépítési irányelveket követi. A kettő közti különbség az építés módjában, a felhasznált anyagokban és természetesen ezek érdekes vegyülésében található.

A lényeg: míg mondjuk a Seiko Kinetic rotorja direktben (kis áttételezéssel) hajtja meg az áramfejlesztő egységet, majd az elektromos áram (megfelelő utakon persze) direktben vezérli a mutatómozgató motorokat, addig egy svájci autokvarc szerkezet sok tekintetben hasonlít egy mechanikus órához. A különbség itt abban nyilvánul meg, hogy a rotor (amely szinte minden esetben golyós csapágyazást kap) nem közvetlenül, hanem több áttételen keresztül hajtja meg az áramfejlesztő berendezést. Dettó a motorok sem direktben, hanem áttételeken keresztül hajtják a mutatókat. Az eredmény természetesen az, hogy több fogaskeréksor is szűkölködik az órában. Logikus a következtetés, hogy ezeket csapágyazni kell, és erre jó olyan nagyon a szintetikus rubin.

Node miért csapágyazunk, és miért pont rubinnal?

A csapágyazás elsődleges célja, hogy az egymáson szükségszerűen elcsúszó felületek csúszási (tapadási) súrlódási együtthatója a lehető legkedvezőbben alakuljon. Magyarul: a mutatók mozgatásához szolgáltatott energia (függetlenül attól, hogy rugós, elektromos vagy bármilyen más szerkezetről van szó) minél kisebb hányada pazarlódjon el a hidak és a fogaskeréktengelyek csatlakozási pontjaiban fellépő dörzsöléstől.
A másik szempont, hogy sem a rubin a fémötvözetet, sem a fémötvözet a rubint nem koptatja töredék mértékben sem annyira, mint ahogy azt két egymáson elcsúszó fémfelület tenné.

És hogy miért épp rubin? Mert a természetben ismert anyagpárosítások közül az óraiparban alkalmazott fémötvözetek és a rubin közös felületen mért tapadási és súrlódási együtthatója a legkissebb, tehát ezzel érhető el a leghető legkisebb eredő veszteség.

Kérdés...
Van, aki meg tudja mondani, hogy egy óra billegőkerekének (billegőjének) mozgása mi okból nem csillapodik le?

Szép napot, hamarosan indul a lista, addig is kitartást!


Prof