Épp a minap néztem, hogy a mostani selejtezők alapján kik jutottak volna ki egy 48 csapatosra:
UEFA (16): Németország, Dánia, Belgium, Horvátország, Spanyolország, Szerbia, Anglia, Svájc, Hollandia, Franciaország, Portugália, Lengyelország, Wales, Svédország*, Olaszország*, Ukrajna* (*UEFA playoff-ágak vesztesei, de kis csalsá, hogy Észak-Macedóniát cseréltem Olaszországgal)
CONMEBOL (6): Brazília, Argentína, Ecuador, Uruguay, Peru, Kolumbia
CONCACAF (3 rendező + 3): Kanada, Egyesült Államok, Mexikó, Costa Rica, Panama, Jamaica
AFC (8): Irán, Dél-Korea, Japán, Szaúd-Arábia, Ausztrália, Egyesült Arab Emírségek, Omán, Irak
CAF (9): Ghána, Szenegál, Tunézia, Marokkó, Kamerun, Egyiptom, Algéria, Nigéria, Mali
OFC (1): Új-Zéland
Interkontinentális playoff (2): a tervek szerint 2 CONCACAF, a többiből 1 csapat (kivéve UEFA) egy hatos csoportban, kettő jut ki.
Szíria (AFC-9.), Kongói DK (CAF-10.), Chile (CONM-7.), Salvador (CONC-7.), Honduras (CONC-8.), Salamon-szigetek (OFC-2.).
Ebből gyártottam a kalapokat a most októberi FIFA ranglista alapján (tudom hogy nem a legjobb, lehetett volna régebbi is)
1: Brazília, Belgium, Argentína, Franciaország, Anglia, Olaszország, Spanyolország, Hollandia, Portugália, Dánia, Németország, Horvátország, Mexikó*, Uruguay, Egyesült Államok*, Kanada* (*=Rendezők)
2: Svájc, Kolumbia, Szenegál, Wales, Irán, Szerbia, Marokkó, Peru, Japán, Svédország, Lengyelország, Ukrajna, Dél-Korea, Tunézia, Costa Rica, Nigéria
3: Algéria, Ausztrália, Egyiptom, Kamerun, Ecuador, Mali, Szaúd-Arábia, Panama, Ghána, Jamaica, Irak, Egyesült Arab Emírségek, Omán, Új-Zéland, PLAYOFF 1., PLAYOFF 2.
Aztán sorsoltam az alábbi szabályok szerint:
-A CSOPORT: USA, I CSOPORT: MEX, P CSOPORT: CAN
-Azonos konföderáció nem kerülhet azonos csoportba
-A PLAYOFFból kijutók nem kerülhetnek CONCACAF csapatos csoportba (mert kettő CONCACAF-os van, ha mindkettő bejutna és van CONCACAFos a csoportban, akkor ketten azonos területről lennének)
-A két PLAYOFFos együttesen nem kerülhet olyan csoportba, amiben két azonos konföderációjú csapat szerepel (pl. két UEFA-CAF csoportba)
-Ha a PLAYOFF 1 olyan konföderációból érkező csapat, amely már szerepel a csoportban, akkor a PLAYOFF 2 helyére megy és a PLAYOFF 2 kerül a PLAYOFF 1 helyére. Így a pótselejtezőt is beleértve elkerülhető, hogy két azonos konföderációjú csapat azonos csoportban legyen. (ehhez hasonló szisztéma volt az EURO 2020 sorsolásán is a román-magyar párossal az azonos ág miatt, de a különböző helyszín miatt különböző csoportba kerültek volna)
A szabályok saját kitalációk, semmi alapja nincs, semmilyen FIFA -döntés nincs ezügyben.
Eredmény:
A: Egyesült Államok, Szerbia, Szaúd-Arábia
B: Anglia, Dél-Korea, Jamaica
C: Portugália, Tunézia, Ausztrália
D: Argentína, Lengyelország, Omán
E: Olaszország, Marokkó, PLAYOFF 2. (Ha CAF a playoff-második, akkor PLAYOFF 1)
F: Horvátország, Szenegál, Új-Zéland
G: Spanyolország, Peru, Kamerun
H: Hollandia, Irán, Mali
I: Mexikó, Ukrajna, Egyesült Arab Emírségek
J: Franciaország, Costa Rica, Irak
K: Németország, Nigéria, Panama
L: Uruguay, Svédország, Egyiptom
M: Brazília, Svájc, Algéria
N: Belgium, Kolumbia, PLAYOFF 1. (Ha CONMEBOL a playoff-első, akkor PLAYOFF 2)
O: Dánia, Japán, Ecuador
P: Kanada, Wales, Ghána