Laa-Yosh Creative Commons License 2000.03.07 0 0 2992
Sziasztok.
Kicsit hallgattam mostanában én is, mentségemre legyen mondva hogy idén bevezettük páran barátok a heti négy edzést, és hétvégeken alaposan kiéljük mazochista hajlamainkat... :)
Szóval itt meg örömteli módon megindult a beszélgetés, gondoltam hozzátennék egy kicsit a nem-japán területről.

Nálunk is vannak felületkeményítő edzések, tehát alkar, comb, lábszár, has edzések (egy időben általános volt az edzéseken 5-10 percnyi comb- és testre irányuló rúgás - utóbbit kellett alkarral védeni). Emellett, shaolin kungfuról lévén szó, időnként megmutatnak nekünk további erősítő gyakorlatokat, a tigris/sárkánykarom, darucsőr és hasonló, kicsit egzotikusabb technikákhoz való felkészülésre. Ilyenek például az ujjhegyen fekvőtámasz, de érdekességképpen megemlíteném a 3 perc fejenállást is, amit mindenkinek melegen ajánlok :). Amellett, hogy edzi a koponyát, a belső szerveknek is jót tesz, ha nem töltik ugyanolyan irányú gravitáció mellett életünk teljes idejét...
A mögöttes filozófiai tartalmat Laja1 remekül megfogalmazta már, ehhez nem tudok sokat hozzátenni. Nálunk is gyakran van rendes küzdelem testre, meg hogy sziheng néha "elővesz" embereket és bizony alaposan meghajtja őket (nála jobban küzdő embert még nem láttam, akár egy gép olyan). Én is csak egyetérteni tudok, amíg az ember fél attól hogy megütik, mert még nem tapasztalta meg, az bizony látszik rajta, és nagyobb hátrányára van, mintha egyszer már betírték volna az orrát.
A jelek szerint azért nem állnak annyira távol az egyes stílusok, iskolák, mi Laja1? :)

Korábban volt már téma a halálos technikák, ehhez csak annyit hogy én ismerek már párat, de igyekszem nem gyakorolni vagy emlékezetembe idézni ezeket.

Choy Li Fat ügyben üdvözlölek, Sama, és muszáj megkérdenem: ismerősek azok a nevek, hogy Polgár László és Pavlisz László? Csak mert ők tanítottak ilyet idehaza, már majdnem egy évtizede :) szóval az érkezés ismételtnek tekinthető.