jalpar Creative Commons License 2022.09.20 -3 6 46312

Csuhás kolléga természetesen egyből eltalálta.

Úgy kezdődött a dolog, hogy a múltkori eszterga "CNC" projektemen felbuzdulva most az osztófejet akarom elektronizálni. (Mégiscsak nem állapot, hogy 127 fogú fogaskereket nem tudok csinálni!)

Valami ilyesmire gondoltam:

Az elektronika megvan, a szoftvert pikkpakk megírom, ez az egy alkatrészt kell legyártani hozzá:

Igen ám, de ehhez kell 9 lukat fúrni, gondoltam itt az ideje, hogy csináljak végre egy tekerőt a marógép vertikál fejéhez. Valami ilyesmit:

A négyzetes furatot(?) először így gondoltam megoldani:

Aztán - egy életem, egy halálom - úgy határoztam, inkább kivésem. A kés hamar kés lett:

De ezt valahogy be is kell fogni a gyalugépbe:

Szóval itt tart a dolog jelenleg.

Nem is volt olyan könnyű legyártani, nagyon oda kell figyelni a műveleti sorrendre hogy ne szívja meg az ember, és még az állóbábot is elő kellett vegyem:

Viszont az elektronikus vezérorsó nagyon jól bevált, ez a menet is vele készült. Nagyon tetszik, hogy nem kell beszúrást csinálni a végén, meg nem kell "kikapni" a kést a végén, se mindig leállítani a főorsót és rükvercben visszamenni az elejére.

Mindenkinek csak ajánlani tudom! Szerintem az a léptető motor, amit használok egy rendes műszerész eszterga (E1N, E2N) vezérorsóját is simán elhajtaná.

Az én gépemen az előtolás is a vezérorsóval megy, arra is ezt használom most. Nagyon kényelmes a századra beállítható végállás

Előzmény: Jani301 (46311)