AudiJo Creative Commons License 2022.09.01 0 1 22260

Technics-et újonnan már biztos nem kapsz - kivéve a feltámasztott DJ-pörgetőt sok millióért! Egyéb esetben valami vaskos csalás részese lehetsz! A Jófogáson lévő használt Technics-ek sztem túlárazottak, de ott megpróbálhatod (épp az előzőek miatt) alkatrésznek eladni. Más kérdés, hogy egy vez. IC hibás játszó mennyire lesz kelendő!

Ha hallgatni is szeretnéd az LP-játszót és nem státusz-szimbólum gyanánt van, akkor én egyelőre arra adnék tippet, hogy mit ne vegyél:

1. Nagyon ne vegyél a retro-láz jegyében fogant új, de olcsó LP-játszót, különösen azokat ne amelyeknél a beépített phono-val és USB dig. kimenettel úgymond LP archiválásra hirdetnek - ezeknél maga az LP-játszó rész egy kalap sz.....amócát se ér, a többi rész pedig így teljesen felesleges!

2. Lebeszélnélek az automatáról is - mindez csak újabb hiba forrás (szerencsére a régieknél van manuális mód és így használható marad), de akkor meg minek fizetni (az esetleg) rossz automatáért!

3. Inkább szíjhajtásos, mint direct drive-ot - az olcsó szíjas játszókban kevesebb a hiba forrás és ez sokszor egy szíj cserével javítható. A DD hajtás tud nagyon jó lenni, de az olcsók között ez nem jellemző. A Quartz-Locked DD-re mindez fokozottan áll. Ezeknél újfent belefuthatsz vezérlés hibába, amit valami régi spec. IC-vel valósítottak meg és sokszor ez beszerezhetetlen.

4. Ne legyen hiányos a játszó, kivéve ha szabvány felfogatású pick-up-öt! Shell, ellensúly, antiskating damil-ellensúly, stb legyen meg - ezek használtan, némi utánjárással beszerezhetők, de ezek nélkül korrekten nem próbálható ki és nem használható az LP-játszó! Szabvány fél collos felfogatású pick-up-ök beszerezhető, csak pénztárca kérdése a dolog!

5. ne ragszkodj a japán modellekhez - a dömping készülékek között az japán elektronikák magasabb szintet képvislnek, mint a dömping lemezjátszóik (olcsón, műanyag-öntéssel készült burkolat, átlagos egyenfutású motor + vezérlés, átlagos csapágyazás). Ezeknél a régebbi európai modellek általában jobbak, zeneibbek (Lenco, Thorens, Dual, Garrard, Rega és ezek különböző inkarnációi). A volt szocialista típusok (Tesla, RFT, Unitra, szovjet  stb.) inkább csak hozzértő ínyenceknek ajánlott - lehet néhány nagyon jó a sok tré között! Ami ezekből viszonylag nagyobb mennyiségben elérhető - régi Lenco-k (elsősorban az L-75), több Thorens, néhány függesztett vázas Dual és nem utolsó sorban a NAD 5120 (Tesla NC-470)! Ezek megfizethető kategóriák (20e- 80e Ft között). Efölött a Rega-k és különböző inkarnációi (70-300e között), még feljebb úgy 1 millióig a Linn-ek és a Roksan-ok territóriuma. A japánoknál is vannak az olcsó tojáshéjak fölött jó hangú pörgetők (Denon, Kenwood, Sansui, Sony némely típusa 30-300e között).

Egy tippet adnék: Lenco L-75 Kecskeméten a Victor Audio lemezboltban - 55-ért p.u. nélkül, 70- ért AT VM520 p.u.-al hirdeti a HIFi Piac-on. 

AJ  

Előzmény: szenyor Lopez (22259)