Indián2 Creative Commons License 2022.07.31 0 0 124145

Köszönöm a hozzászólásokat!

 

A kazán cseréhez a néni ragaszkodik, mert az utolsó télen sokszor megállt, és szerelőt kellett hívni hozzá. Akik annó beüzemelték már nem elérhetők, akik meg most jártak ki hozzá azt mondták hogy "ez egy köztudottan rossz típus", azért van vele ennyi gond. Így döntött a tulaj, hogy nem akar nekimenni a következő télnek egy ilyen berendezéssel. Amúgy a ház kb. 55 nm-es 3 m belmagassággal. Azt tudom hogy műanyag ablakokra lett kicserélve mindenhol a régi fa, és az oldalfalak valamint a födém is szigetelve lett. A szigetelések és az ablakok minőségét nem tudom megítélni. Bevallom, hogy én a kazáncserétől vártam volna a legtöbb javulást. Ezért kértem el a számláit hogy megnézzem a fogyasztás alakulást.

 

Anyunál a ház 75 nm alapterület 3 m belmagassággal, és a tetőtérből 25 nm van beépítve átlag 2,5 m belmagassággal.  A maradék padlás az teregetésre és tárolásra van használva. A beépített rész az tudom hogy üveggyapot szigetelést kapott. A padláson viszont nincs. Ide le akarok teríteni 15-20 cm vastag kőzetgyapotot. Azt olvastam több helyen hogy a lépésállón sem lehet sokat járni, pakolni meg végkép nem lehet rá úgyhogy fagerendák közé kerülne a szigetelő, arra meg OSB lap menne.

Az ÉTI kazánról is mindenütt azt írják hogy szinte elpusztíthatatlan, cserébe nagy az étvágya. Mivel meg lett hagyva a vegyes tüzelésű kazán vésztartaléknak (ami valószínűleg újra dolgozni fog), ezért a kondenzációs kazánt ebbe kéménybe nem lehetne bekötni, így egy Immergas Nike 24 ECO kéményes cserén gondolkodtam (egyszerűsített kazáncserével), mert ennek azt írja az adatlapja hogy tudja szabályozni a teljesítményét, és külső időjárás érzékelő is tartozik hozzá. Elvileg kevesebbet kellene fogyasztania. De ez ugye megint csak a saját elméleti okoskodásom, ami lehet hogy hibás is. A jelenlegi fűtés radal radiátoros, és keringető szivattyú forgatja a vizet, mivel nem az egész ház alatt van pince ezért a csövezést ne tudták úgy kialakítani hogy "magától forduljon a víz".

Nagyjából ennyi. Az a helyzet hogy amit lehet magunk csinálunk meg mert nagyon sokszor csalódtam a kivitelezőkben. A duma meg az ígérgetés frenetikus volt a végeredmény 80%-ban csalódás. Ezért próbálok keresni független tanácsadókat tapasztalattal akik nem a pénzkereseti lehetőséget látják bennünk. Már egyébként van aki elvállalja ezt kazáncserét, de még nem határoztunk hogy mi legyen. Megpróbálok keresni egy épületgépész, vagy energetikai embert véleményezés céljából.

Előzmény: Égető1 (124135)