A "tudat" szerintem elsősorban információ, adat ... ami nem annyira anyagi ... de azért valamiféleképen kötött az anyaghoz. Nem tartom lehetetlennek, hogy nélküle is működik valamiféleképpen. Élő anyagnak nem feltétlen kell lennie, az szerintem eléggé bizonyított is már. (Lásd mesterséges intelligenciák)
Az emberi és állati DNS is valamiféle információ tároló ... és mint tudjuk akár több ezer éves emberi csontból is ki lehet nyerni .... azzal klónozva .... az élő ember tudatát a halott csont DNS-e is meg fogja határozni ... részben legalább.
Ebben a régebbi összefoglal írásomban ezt fejtegetem ... mert volt már róla korábban is vita. Bár ott éppen az anyago voltáért érvelek. De lényegében az nyagi és nam anyagi határán helyezkedik el. Akár csak a vírusok az élé és élettelen határán.
A mémek az anyagi világ részei
2020. január 30. - IGe •
Felvetődött egy írásos vitafórumon, hogy az információ az milyen jellegű? Végül nagy és teljes és egyértelmű egyetértés volt benne, hogy az információ az anyaghoz kötődik. ... Nos akkor menjünk már egy kicsit tovább a gondolkozásban és a logikában: ....