I+L Creative Commons License 2022.05.30 -3 1 1636

Szia!

Röviden: mi nem regisztráltunk sehol, hanem kombinált jegyet vettünk a Hadriánusz könyvtáránál, majd azt használva mentünk az Akropoliszba is, mindenféle előzetes regisztráció nélkül.

 

Hosszabban:

2022. május 13. péntek – május 16. hétfő között voltunk, wizzair úton, két felnőtt, egy tíz éves gyerkőc.

 

Péntek:

Reggeli indulás, délelőtti érkezés, x95-ös busszal mentünk be, jegyet a buszra a repülőtér kijáratától balra indulva a „bódéban” vettünk, 11 óra körül érkeztünk be a központba, a Szintagma térre. Terv volt a 11 órai őrségváltás, de pár perccel később érkeztünk be, így a szállás felé vettük az utunk. Szállás a központban, az Aioulu utcában volt, már fél 12-től elfoglalhattuk.

Kis pihenés után kezdődött „A program”: a Hadriánusz könyvtárához mentünk, ott vettük meg a két felnőttnek a fejenként 30 eurós kombinált jegyet, és a 10 éves gyermekünknek a 0 eurós jegyet is kikértük. Ezután átmentünk az ókori Agórára, aminek a megtekintésére érvényes a kombinált jegy. Ezután még megnéztük a római fórumot is, amire ugyancsak érvényes a kombinált jegy.

17 órakor megnéztük az őrségváltást, majd bementünk a Nemzeti kertbe. Mikor kijöttünk a kertből, belecsöppentünk egy tüntetésbe, útlezárás, pajzsos, sisakos rohamrendőrök, majd miután elhaladtak, mintha mi sem történt volna… A Plakán vacsoráztunk, majd alvás.

 

Szombat:

Reggel indulás az Akorpolisz céllal, előtte Areopagus hegyről „kötelező” fényképek. Az Akropolisz bejáratánál hatalmas sorok, a kombinált jeggyel egyből a közvetlen bejárat sorába álltunk, rengetegen voltak, de gyorsan haladtunk. Miután kellően kinézelődtük magunkat, nem a nyugati „főbejárat- kijárat” felé, hanem a Dionüszosz templomot érintően a dél-kelet felé található bejárat-kijáraton hagytuk el az Akropolisz területét, és mentünk át az olimpiai Zeusz templomához, ahová ugyancsak érvényes a kombinált jegy. (Kis személyes: nagyon vártam, mert a képek az oszlopokról rendkívül megfogtak, ugyanakkor láttam azt is előzetes internetes tájékozódás szerint, hogy jelenleg fel van állványozva, úgyhogy klassz volt, de… Hát azért az állványozás picit ront az összhatáson.. ;)) Utána visszamentünk a szállásra pihenni, majd felmásztunk a Filoppapou hegyre, közben megnéztük Szokratész börtönét. A hegyről klasszikus látvány az akropoliszra és a városra. Nekünk kihagyhatatlan élmény volt. Az interneten találtunk rá, hogy a mai nap az európai múzeumok éjszakája, vagy mi, ezért este nyolc órától ingyenes az Akropoilsz múzeum, ahová egyébként nem érvényes a kombinált jegy. Szerencsénk volt az időzítéssel, így fél nyolckor odamentünk, épp időben, mert aztán percek alatt eszméletlen sor keletkezett. Ingyen be tudtunk menni, szigorúan maszkban. Utána vacsora a Plakán, majd alvás.

 

Vasárnap:

Reggel metróval Pireuszba és kompozás Eigna szigetére. A jegyet a kikötőben vettük, sima komppal, nem gyorshajóval mentünk, igaz, hogy kicsit lassabb, de kedvezőbb áron volt. A terv mindenképp a sziget belsejében lévő Aphaia templom megtekintése volt. A szigetre tíz óra körül érkeztünk, előzetes infó alapján a tömegközlekedéses busz 10:15-kor indul. Sikeresen megtaláltuk a buszmegállót, a kikötőből érkezve balra kell elindulni, a buszra is időben érkeztünk volna, ugyanakkor mégis máshogy döntöttünk, és tömegközlekedés helyett autót béreltünk. A buszmegálló mögött volt egy autókölcsönző, 30 euróért kaptunk egy ütött, kopott Fiat Pandát, de a lényeg, működött. Nem bántuk meg, rendben volt minden. Autózunk a szigeten, kötetlenül meg tudtuk nézni a templomot, megálltunk az Aeginai Nektarios templom és kolostoregyüttesnél, valamint egy szép homokos tengerparti részt találva megvolt a fürdőzés is. Délután négy órakor indult vissza komp. Athénba visszaérkezve séta a Plakán, vacsora, majd alvás.

 

 

Hétfő:

Elköszöntünk a szállástól, felkerestük a halpiacot, séta a Plakán, majd Szintagma tér, és irány a repülőtér az x95-ös busszal. Jegyet a tér jobb oldalán – ha szemben a Parlament, a bódéban vettük. Majd egy órás késéssel indulás haza, estére otthon vagyunk.

 

Előzmény: erikanyu (1635)