laca1313 Creative Commons License 2022.05.03 0 0 19186

Sajtosok sziasztok!

Már kétszer csináltam sajtot, de eddig nem vagyok megelégedve a végeredménnyel. Első alkalommal sima 3.5%-os sima bolti tejjel csináltam, de száraz és sós lett. Második alkalommal boltban kapható házi tejjel, ami ténylegesen is zsíros volt, mert az üvegből kiöntésnél egybeállva jött ki a tejszín/tejzsír. Ám ezzel a tejjel is hasonló eredményre jutottam. Száraz, töredező sajtot kaptam. Gouda kultúrát használtam, aminek meg is jelent a kellemes sajt íze, de valamiért száraz és törékeny lett négy hét érlelés után is. Az a gyanúm, hogy a sófürdő lesz a ludas, mert bár a megadott időt (kilónként hat óra) én leosztottam az én mennyiségemhez és a félkilós sajt három órát állt a 20%-os sólében, száraz és sós végeredményt kaptam. Még úgy is, hogy a második adagot már sajtviaszos bevonattal érleltem. De az sem kizárt, hogy a sajthűtőm hőmérséklete se éppen a megfelelő, bár igyekeztem az ajánlottakat betartani, a 12-14°c és 85% páratartalommal.

Mi lehet a probléma?