Laci bacsi Creative Commons License 2000.02.02 0 0 30
Bar a tengeralattjarokhoz nem nagyon konyitok, azt tudom, hogy messze a nemetek rendelkeztek a legjobb tengeralattjarokkal a haboruban (nem utolso sorban a Diesel-motor miatt).
Mellesleg az egyik ok, ami miatt a britek meginditottak a 3. Ypres-i csatat, az volt, hogy elfoglaljak a Flandriai nemet tengeralattjaro-tamaszpontokat, mivel Jellicoe bevallasa szerint ha nem sikerult volna valamilyen eszkozzel visszaszoritani a brit hajoter-vesztesegeket, Anglia nem tudta volna folytatni a haborut 1918-ban.
A koztudatban az el, hogy a nemetek egyre durvabb eszkozoket vetettek be a tengeralattjaro-haboruban. Nos, a britek is tettek ra egy ket lapattal. Szant szandekkal amerikai zaszlo alatt hajozgattak, hatha arra teved egy Uboot, es elsullyeszti, felhaboritva ezzel az USA-t. A Q-hajok pedig egyenesen a tengeri hadijog megcsufolasa volt.
Errol erdekes dolgok olvashatok Colin Simpson : A Lusitania elsullyesztese c. konyveben.

Mellesleg, hogy osszekossuk a tengeralattjarokat a csatahajokkal, a nevezetes Dreadnought egyetlen emlitesre melto haditette az Otto Weddigen iranyitotta U-29 legazolasa volt, 1915-bol.
En szemely szerint elegge szomorunak talalom, hogy az angolok nem voltak kepesek a Dreadnought-ot emlekhajokent megorizni az utokor szamara. Azert erdemelt volna ennyit.

Előzmény: eMM (29)