Schenouda Creative Commons License 2022.04.17 0 3 16410

Jó összeállítása az óriásokról szóló mítoszoknak ez és körbe megy a glóbuszon (de pld. a kínaiakat kifelejti):

https://en.wikipedia.org/wiki/Giant

 

2017-ben magyarul is megjelent egy nemzetközi munka az óriásokról:

Patrick Chouinard: Az ​óriások elveszett faja - Kultúrájuk misztériuma, hatásuk a bolygónkra, létezésük tagadása világszerte

https://moly.hu/konyvek/patrick-chouinard-az-oriasok-elveszett-faja

A könyv ajánlója így kezdődik: "Ez ​a könyv igen jelentős a keresők, a szkeptikusok és a hívők számára, mert megadja számos legenda és mítosz valós alapját, amelyek hitelesítik az óriásokról szóló meséket. A bizonyítékok megmutatják, hogy az óriások történelmi lények voltak, és hogy sok ősi szöveget, még ha részlegesen is, de hiteles történelmi dokumentumnak kell tekinteni."

 

Beleolvastam régebben, de annyira gagyi, sz@r, hogy nem érdemes nagyon beszélni róla. A szerző teljesen felszínes, a témát is csak a excentrikussága miatt szereti. Valódi kutatásról nem lehet szó az esetében. Még unalmas is!

Ráadásul használta Adrienne Mayor magyarul is megjelent, az övénél sokkal értékesebb könyvét: Az ​ókor régészei (2001). Mayor egy csomó híradást bemutat könyvében, melyek ókori beszámolók és az óriások csontjainak előkerüléséről szólnak. Mayor kimutatja persze, hogy ezek nem "emberi" vagy "óriás" csontok, hanem nagyobb állatok (pld. törpe mamut, cet, stb) csontjai voltak.

Ez a Chouinard elkanyarítja ezeket a saját könyvébe (kihagyva a magyarázatokat). Egyszerűen megváltoztatja a reális magyarázatok értelmét: a pluszból minusz lesz. A Mayortól lopott anyagot már tendenciózusan úgy magyarázza, hogy ezek valódi óriásember csontok lehetettek... Messze kerüljétek ezt a könyvet, értéktelen, ötlettelen, szánalmas, blöff az egész.

https://moly.hu/konyvek/adrienne-mayor-az-okor-regeszei

Előzmény: Schenouda (16404)