Schenouda Creative Commons License 2022.04.16 -2 3 16406

Az írók is fenntartják az érdeklődést az óriások iránti érdeklődést. Ezen az ősi fantasztikus történetek sokszor játszódnak az Atlantiszon, ahol női királynők vannak, mint Antinea Pierre Benoit regényében, ami magyarul is megjelent. És ott vannak a prehisztorikus amazon-királyságok is... De nők a megálmodói sokszor a legvarázslatosabb világoknak, s ezek olyan világok, melyek vonzanak és taszítanak, bizsergető érzést váltanak ki... Mint az amerikai Leigh Brackett vénuszi űrkalandjai, űroporái vagy a francia Cristia Sylt hősi fantasztikus regényei...

Sylt már 1979-ben meghalt, de hívei azóta is klubokat, oldalakat tartanak fenn:

https://www.facebook.com/associationlesamisdechristiasylf/

https://christiasylf.xooit.org/index.php

https://lesamisdechristias.wixsite.com/index

Mikor meghalt, a Luxor beavatottja c. regényén dolgozott, de ennek csak a vázlatát találták meg 2007-ben. Sylt francia, a regényei merőben mások az angolszász fantasyknál, amik nálunk abszolút beterítik a piacot. A kettő közt a különbség olyan, akár az északi sagák és a provánszi trubadur költészet alkotásai közt. Engem nem nagyon vonz Tolkien dögunalmas világa, Lovecraft nyúlós rémei vagy Howard barbár északijai.

 

Sylt első regénye a Robert Laffont kiadónál 1969-ben jelent meg: Kobor Tigan't.

Christia Sylf világában az óriások megelőzték Atlantisz civilizációját: 30.000 évvel korunk előtt vagyunk.

A Kobor Tigan't az óriások ötszintes hatalmas városa uralja (lásd fentebb a könyv borítóján). A város uralkodónője Opak, aki konfliktusba keveredik húgával, Ta-val (ők ketten a varázserejű anyakirálynő, Abim lányai, aki egyben ezen világ teljhatalmú uralkodója is).  Ebben a világban él egy hüllőszerű, biszexuális humanoid faj, a t'losok, akiket az óriások szexrabszolgaként használnak. A túlvilágról érkező okkult idegen erők hírnökei a kristályszerű elóhimok, de vannak ebben a világban sárkányok és más szörnyek is: mintha a mítoszok csodálatos és bizarr világába csöppennénk.

Opak a szaporodás királynője, aki a termékenysége révén biztosítja a faj fennmaradását. Épp kihalóban van az óriások faja, s minden szintet a nők uralnak: ők választják ki férfi párjukat, sőt, többet is. Ki lesz a "megváltó"? Sylt megírta a regény folytatását is: Le Règne de Ta ["Ta uralma"] (1971).

 

Az óriások eredetéről, gigantikus katasztrófákról már a regény elején beszél:

   "Az óriásemberek nemzedékeken át nomádként éltek, messze a szárazföld belsejében, majd a nyugalmas vidékeken, ahol hatalmas városokat építettek.
   Alig emlékeztek őseikre, akik a Félelem Ideje előtt a tenger mentén éltek, hogy aztán nemzedékeken át meneküljenek, üldözve az ég és a föld borzalmaitól, végtelenül hajszolva és megtizedelve. A szárazföld belsejében már nyugalom honolt, de még mindig voltak nagy területek, különösen a tengerparton, ahol továbbra is tombolt a vulkáni tevékenység. Mindig volt vihar fent és vihar lent; a felszín alatt mindig dübörgött; legalábbis a legcsendesebb időkben szüntelenül dübörgött. E veszélyes zónák határait onnan lehetett felismerni, hogy nem lehetett átmenni rajtuk anélkül, hogy ne éreztük volna az alulról jövő rengéseket. Ott "olyan volt, mint régen".
    Az ősi félelemtől megfeszülve az óriásemberek tilalmat rendeltek el ezeken a helyeken. Nem azért mentek oda, hogy lássák. Nem beszéltek erről egymás között. A nyugati irány pedig egyszerre volt átkozott és szent.
    Ott még mindig szakadékok nyíltak, és madarakkal teli fákat nyeltek el. És olyan gyorsan, a mélység olyan erős szívóerejében, hogy a szárnyaikat sem érkeztek szétnyitni! Ott a hegyi bástyák kettéhasadtak, felszabadítva a félelmetes folyókat, amelyeket eddig visszatartottak, míg a túloldalon más hegyek emelkedtek torlaszként. A folyékony tömegek hömpölyögtek, elpusztítva az őserdőket, vízbe fojtva minden állatot: egy gördülő özönvíz! A következő földrengés bezárta e tátongó hegyek ajtaját. A folyók módosított irányt vettek a tenger felé vezető lejtőn, és az egész lenti területet élettelen tóvá változtatták..."

A két regény, az Óriások krónikái. A történésekhez az illusztrációk itt: https://www.youtube.com/watch?v=mQTkW9yP9Yk

Különös regény! Maga Sylt is sejtelmesen beszélt a regény születéséről, belső intuícióiról, mint aki a belső utazásai révén maga is ott járt Kobor Tigan't-ban...

 

Előzmény: Schenouda (16404)