goldenwing Creative Commons License 2022.03.25 0 1 64759

Bocs, hogy csak most válaszolok :)

 

A jump sequence az ugrás sorozat, legalábbis így szoktam látni magyar versenykiírásokban. Viszont régen szerintem ugrósornak is mondták, én még legalábbis így emlékszem rá, persze lehet hogy tévesen valamiért (az ugrás sorozatot meg arra szoktam használni ami pl. 3T-3T-3T-3T-3T, vagy Zagitova 3Lz-3Lo-3Lo-3Lo-3Lo-3Lo-ja az olimpia edzéséről). De akkor a félreértések elkerülése miatt használjuk a hivatalos verziót.

 

Szóval az ugrás sorozat/jump sequence, amiben egy ugrás után közvetlen lépésből, ugyanarról az ívről ugranak egy Axel ugrást. Szoktunk ilyet látni nőknél, amikor egy tripla után dupla Axelt ugranak meg. Mivel úgy vélték a szabályalkotók, hogy könnyebb így ugrósorban kivitelezni az ugrásokat, ezért a bázisértéknek csak a 80%-át adják ezekre az ugrásokra. Azért, mert úgy gondolták a szabályalkotók, hogy úgyis majd csak dupla Axelt fognak rátenni az ugrósorban, szerintem eszükbe se jutott, hogy valaki triplával próbálkozzon. :D

 

Aztán jött Yuzu és úgy gondolta, elég kihívás lenne neki egy négyfordulatosra rátenni a tripla Axelt, amit fantasztikusan meg is ugrott versenyen a 2018/19-es szezonban. Az említett szabályok értelmében túl kevés pontot kapott erre az ugrás sorozatra:

4T eredeti bázisértéke: 9.50

3A eredeti bázisértéke: 8.00

összesen tehát 17,5 lenne a bázis, e helyett ennek a 80%-a csupán 14 pont. 

Yuzu viszont nemcsak hogy megugrotta ezt, hanem a program második felében (!) tette mindezt, így járt neki a bázispontszámra a plusz 10%, ami végül 15,4 pont lett.

 

A protokollban az ugrás sorozatot egyébként +SEQ-el szokták jelölni.

 

Nem vagyok korcsolyázó, de szerintem elvileg mindegyik ugrásra rá lehet tenni a 2A-t, csak van amelyikre nehezebb. Inkább leszúrt ugrásra szoktak talán tenni, mert abból nagyobb a lendület. A Loopra nehéz lehet. Ivett pl. a Salchow-ra tette rá a kűrjében pár éve.

 

A kombináció két vagy három ugrásból áll. Azt jelenti, amikor az első ugrásból érkező láb a következő ugrás elugró lába is egyben - pl. 3Lz-ból megérkezik a korcsolyázó jobb lábra, ugyanarról a jobb lábról a bal láb leszúrásával kezdi is a következő ugrást, ami egy Toe-loop. Ezért is jellemzően Toe-loop a második ugrás, ha kettő ugrásból áll a kombi.

Amiben a Loop (Rittberger) a második ugrás, azok nehezebbek, hiszen jobb lábra érkezéskor rögtön egy lendülettel ugyanarról a jobb lábról kell indítani a Loopot, ami igen nehéz, mert leszúrás hiányában nincs extra elugróerő, ami segít. Lehet, hogy így bonyolultnak hangzik, de meg tudod nézni pl. Zagitova 3Lz-3Lo kombinációit vagy az idei szezonból pl. Jun Hwan Cha 3Lz-3Lo-ját a rövid programból és akkor egyszerű megérteni, miért is nehezebb.

 

Kombináció állhat 3 ugrásból is. Lehet pl. egy 3Lz-2T-2Lo kombináció a fenti szabályok alapján. De amiben euler (angolul half loop) van, az is egy három ugrásból állo kombináció: az euler egy kisegítő fél fordulat, ami ugrásnak minősül (van bázispontja), ez átvezet a kombináció első ugrásából a harmadikba azért, hogy kivitelezhető legyen. Pl. 3Lz-eu-3S, ahol a jobb lábra érkezés után egy fél fordulat átlendüés után bal belső élről indítja a versenyző Salchowot.

 

Egy kűrben amúgy max. 3 db kombináció engedhető meg, amiből csak egy kombi lehet olyan, amiben három ugrás is van. A másik kettőben kettő ugrás lehet csak.

Pl.  4T-3T, 3Lz-3T, és 3Lz-eu-3S, vagy 2A-3T, 3Lz-3T, 3F-2T-2Lo.

Előzmény: jinjang (64754)