endrepp Creative Commons License 2022.03.16 0 0 182330

Szó sincs arról, hogy az 5 mikronos szűrő bármit csinálna az illatokkal, pont ellenkezőleg, semmit nem csinál a kozmaolajok egy részével. A feltételezés lényege, hogy kisüsti rendszernél nem kerülhető meg hűtve szűréssel a kozmaolaj fogó, mert az utóbbi a főzés kezdetekor a tömény szeszt nagyon kihígítja és abban az állapotban tökéletesebb a kicsapódás, mint fogyasztási alkohol fokon hűtve. A kozmaolaj fogó amikor megindul a párlat töményen 0-1-2-3% töménységre csökkent, hígít, míg a fogyasztási töménység ~45%. Ez óriási különbség a két technológia között.

Figyeld meg azt, hogy az illatban, ízben fedett pálinkák mindig nagyon hosszú szájérzettel rendelkeznek és ebben megfigyelhető a kozmaolaj szerepe. Szűrés után a szájérzet minden esetben rövidül, de soha nem éri el pl egy tornyon készült termék érzetét, azonos egyéb paraméterek mellett sem.

Előzmény: spapda (182293)