Prof Creative Commons License 2000.01.18 0 0 720
Haliho!

Most kezdek el egy brutális munkát, úgyhogy pár napig igencsak read-only fórumtag leszek.. :-/

Mindegy, gyűlik a péndz a Fortisra... :-)


HGyuri!

A Roamer-ről csupán annyit tudok, hogy nagyapámnak az volt. Svájcinak tudtommal svájci, bár ezzel a kijelentéssel a Bulovás baki óta eléggé óvatosan bánok. A Neten szinte semmi információ róla, a magyar forgalmazóról pedig semmit sem tudok. De kérdezgetek feszt. Türelem!


A fluoreszkálás/foszforeszkálás tárgykörben annó még általános iskolában elmondták a lényeget. Az egyik fénytárolás, a másik pedig, ahogy gvass is írta, kémiai reakció. Hogy melyik melyik, arról fogalmam sincs...

A tritiumos festés egyébként messze van az egészségkárosító hatástól. Az egyik lapon (majd megkeresem) elég alaposan felvázolták a T betűs jelzéssel ellátott órák mibenlétét. Ezt általában a Swiss Made felirat egyik vagy mindkét oldalán lehet látni, és azt jelöli, hogy az óra világító festése tritium alapot kapott. Az alapozó festés (a tritium) sugárzása szabvány szerint nem haladhatja meg a 25 milliCourie értéket. Ez töredéke az egészségre ártalmas szintnek.
Az óra tokozása és maga a zafírüveg is komoly sugárzásmegfogó tulajdonsággal bír, és bár maga a festés még elszopogatva sem okozna különösebb bajt, az ilyen jelzésű órák javítását kizárólag erre felkészült órásmesternél ajánlják.


No, ennyit mára...

Jólét!

Prof