Mateo97 Creative Commons License 2022.02.17 -1 6 217943

Nyelvi adatok nincsenek abból az időszakból sajnos, nem tudni mennyire terjedt el az avarok feltehetően török nyelve az általuk uralt területen. Tegyük fel beolvasztottak a honfoglalók egy számokban relative combos török nyelvű népséget, és a magyar nyelv mezőgazdálkodással, egyházzal kapcsolatos török jövevényszavai tőlük vannak, de ez kb, pont annyi hatás amennyit elvárnánk tőlük.

Én úgy képzelem el, hogy egy kupacon élt az avar, a szláv, a  behurcolt német és itáliai rabszolga és a honfoglaló magyar. Ebben a kavalkádban a magyar lett a lingua franca, mivel ők a magyarok voltak a menők és sokan is voltak, ha nem is abszolút többségben. 

 

Egyébként a kunoknak lett volna esélye, hogy fennmaradjanak a mai korig, kb. ahogy a moldovai gagauzok. De oszmán és tatár testvéreik belerondítottak amikor kiírtották, elhurcolták, szétkergették a javarészüket. A volt kun székek területét észak-magyarországi és felvidéki magyarokkal, meg(addigra már elmagyarosodott) jászokkal telepítették tele, hogy meg legyen a kellő számú lakosság. Az utolsó kun nyelvet ismerő ember pedig meghalt még a 18.század közepe felé. 

Előzmény: tol (217941)