dash_ Creative Commons License 2022.02.09 -2 2 216772

"Szóval a bolgárok évtizedeken át "kar(d)nyújtásnyira" Pannoniától/Pannoniában."

 

Ja, ott lent Sirmium környékén, a Drávától délre, ahol tényleg voltak is és amiről a Fuldai évkönyv idézett bejegyzései is szólnak.

(Nem számítva a 895-ös bejegyzést mert az az a híres támadás amit ugyanez az évkönyv egy évvel később részletesen is kifejt a friss bizánci infók alapján, és ami elvileg egy az Al-Dunán át Etelközből érkező támadás volt, a közelében nem volt a Dunántúlnak)

 

Egyébként még a moráviai harcokban is feltűntek az évkönyv szerint néha a bolgárok segíteni, de pont így pl. a magyarok is jártak Svájcban is meg az Ibériai-fsz-en is. A megtelepedésükről viszont sehol egy szó, legalábbis én nem tudok róla.

 

 

"És, ahogy tudom, van "Lándor" helynév a Dunántúlon (is)."

 

Ami, lásd a sokat citált Hoffmannékat, valószínűtlen, hogy a 9-10. századokból eredjen vagy érdemi érv legyen az akkori etnikai viszonyokra, mivel az ilyen fajta helynevek leginkább évszázadokkal később keletkeztek az Árpád-korban, és a keletkezésük okai is sokkal összetettebbek lehetnek mint egy sima etnikai jelenlét. (Én már a névhasználatból magyar névadókra gondolnék és nem a bolgárokat bolgároknak (bulgaris) hívó frankokra).

Előzmény: B. Hernát (216765)