Prof Creative Commons License 2000.01.15 0 0 708
Halihó!

No, akkor kezdjük.

Seiko Kinetic Chrono. Kis szériában, mint Breki is írta. Mellette a „végleges” változat, ez az Egyesült Államokban és Nyugat-Európában még kiskereskedelmi forgalomba is került tudtommal. Szerintem az eredeti terv (mint szinte minden esetben) sokkal szebb.
Jah! És az óra nem automata szerkezetű, hanem a világon egyelőre egyedülálló Kinetic szerkezet van benne. Tehát az óra -- kicsit kifacsart megfogalmazással -- önfelhúzós-elektromos szerkezetű.





És itt vala JP Master órája is, azzal a különbséggel, hogy az övé acél csatos és tokos



Szerintem igen igényes, normális kinézetű óra. Nekem szerencsére sikerült lebeszélnem magam a hasonlókról, mert soha az életben nem találtam volna olyat, amelyik 100%-ig megfelel kényes ízlésemnek (kivéve Breitling B-1).

Korábban nézelődtem Seiko lapokon, és sajnos egyiken sem találtam automata szerkezetű órát. Ez különösebben nem bírt meglepni, bár azt tudom, hogy kb. 8-10 éve még komoly óragyárnak (tehát automata és kézi felhúzású szerkezetekkel szerelt órákat bőven gyártó műhelynek) lehetett aposztrofálni. Sajna most többnyire gagyit árul.

Namost. A 600 ezer német márka uszkve 80 millió forint vagy 310 ezer dollár. Ekkora összeget összesen háromféle óráért lehet kiadni:
-- történelmi háttérrel rendelkező, esetleg működőképes muzeális darab (például Napoleon órája)
-- történelmi háttérrel nem rendelkező, jelentős ön-értéket felvonultató ékszeróra (mondjuk 300 év múlva egy most gyártott csupa-brill, csupa-platina óra)
-- nagyon jelentős ön-értéket képviselő, teljesen egyedi gyártású, megrendelésre készített ékszeróra kiegészítőivel.

De példaként álljon itt a pillanatnyi rekorder (infó from Óra Magazin):
Patek Philippe Graves zsebóra, ára 11 (tizenegy) millió (!!!) dollár, 2 milliárd 750 millió forint!
Gondolom nem fogják hordani. :-)

Példaként álljon itt a Breitling, már nem gyártott Montbrillant QP (korábban ha hasonlót említettem, akkor erre gondoltam) modellje. Ára 8 millió forint (34 ezer dollár). Egyszerű óra a maga nemében... :-)



No, ennyit a mostani reggelről. Délután, majd alvás után folyt. köv.

Jólét!

Prof