Prof Creative Commons License 2000.01.14 0 0 699
Hali!

Breki!

Véleményem szerint egy cserealkatrészt (a levett hátlapot) te kifizetted. Nem úgy szólt a dolog, hogy te odaadod a régit, ők pedig adják az újat. Bár konkrétan használati értéke nincsen számodra, azért mégis fizettél érte. Aztán mi van, ha megunod az üveg hátlapot? Veszel hozzá egy telit? Azt mégis mennyiért?

Szal nem kötelező, de szerintem logikus érvekkel megmagyarázható, hogy miért is kellett volna odaadniuk a levett hátlapot.

Az ötlet nem rossz. Nekem igazándiból csak benyomás-szerű élményeim vannak az egyes óragyárakról. Ezekről persze tudok írni.

Seiko
Az alacsony árfekvésű óráik kizárólag kvarc szerkezettel készülnek, legalábbis hazánkba mást nem hoznak be. Minőségben nem térnek el egyik konkurrens cégtől sem. Egy-két kiemelkedő modelljük van, ezek ára a hasonló tudású nagyobb márkákhoz képest elfogadhatóbb (például mélységmérős búváróra). A Kinetic sorozat érdekes technológiai megoldásokat vonultat fel, és bár maga az ötlet kíváló, az akkumulátor kb. 5-7 éves élettartamát kihagyják a hírdetéseből (ennek cseréje pedig elég idő- és költségigényes). Asszem van saját automata szerezetük (de azt nem tudom, hogy mibe raják).

Bulova
Nagyon szép forma- és ízlésvilágú, klasszikus értékekre támaszkodó órák. A belükről semmi információm nincsen.

Omega
A klasszius svájci óragyártás egyik alappillérét jelentő cég. A koaxiális rendszer kitalálásával valamit csináltak, de hogy ebből a jövőben mi lesz, azt még senki sem tudja. Minőségi órákat gyártanak, elfogadható árfekvésben.

Breitling
A repülős órák non-plus ultrája. Az egyik legdrágább automata szerkezetes óra előállítója (Montbrillant PQ, 36000 dollár, nagyjából 9-10 millió forint). Drága, igényes órák, speciális ötletek (vészjelző adó az órában például). A felhasznált mechanikákhoz és anyagokhoz képest brutálisan magas árat számolnak.

Fortis
A repülős órák klasszikusai. Megbízható szerkezeteket gyártanak, zárt, hagyományos elvekből táplálkozó formavilággal. Inkább funkcionalitás, semmint külcsin. Talán az egyetlen teljesen analóg és teljesen önfelhúzós ébresztős kronográfszerkezet. Sajnálatos, hogy nem szereznek minden órájukra egyedi minősítést.

Longines
Az egyik legelitebb, még az elfogadható árkategóriába dolgozó óragyár. Hagyományos alapok, nem elszállt design. Sajnos olyan melléfogásokkal, mint a Lindberg-sorozat, rontottak saját hírnevükön.

Swatch (merthogy ők is svájciak ám!)
100% divat, 0% belbecs. Olcsó kvarc szerkezetek, rettenetesen rossz anyagminőség, de az legalább svájci precizitással egyenletes minőségben. Van saját automata kaliberük, de ezt szinte egyáltalán nem tervezik bele az óráikba.

Tag Heuer
Az all-purpose sportórák nagy öregjei. Brutálistól az elegánsig minden van. Ritkán használnak automata szerkezetet, jobban kedvelik a kvarc beleket. Hozzáteszem, sajnos. Jó marketingstratégia, de nem sokkal több előny mondható el a cégről. Minőségükhöz és értékállóságukhoz képest nagyon drágák.

Chronoswiss
Kimagaslóan érdekes technikai megoldások, egyedi, vagy egyedileg módosított hagyományos szerkezetek. Nagyon igényes kidolgozás, bár mindez már az ésszerűtlenség határát súroló árakon.

Ennyi telt tőlem mára.

Jólét!

Prof

U. i.: Megjelent az Óra Magazin. Holnap jön meg postán, majd beszámolok!