Jól megfogalmaztad a problémám. Nem érdekel a fél milliós rádió, ha a másik oldalon a ház leégése az alternatíva. Ez a 15 cm amit írtál, szintén nagyon hasznos szám. Úgy döntöttem, hogy köztes megoldást választok.
A háztól 4m-re rögzítem az árbócot. Vesztek vele kb 3m magasságot (vagy hozzáhegesztek a csőhöz), az antenna árbócát szigetelten rakom fel, szigetelten feszítem ki, viszont rakok rá 2-3m magas csúcsot, amit rendesen leföldelek. Így a házat csak egy UTP kábellel kötöm össze a rádióval és az antennával.
Kérdés, hogy ha ennyire közel csap be a villám a házhoz, akkor az elektromos eszközeimet tudom védeni valamivel, ami a házban van?
Többieknek:
Megkérdeztem az amatőr rádiósokat. Teljesen egyetértettek abban, hogy keressek meg egy "szakembert". Vagyis nem lettem előrébb. Egyvalaki rám írt, és leírta, hogy miért NEM földeli az olyan antennákat, mint amilyet én is szeretnék.
Nem gondolom azt, hogy értetlen vagyok. Több szakmai csoportnak vagyok moderátora, adminisztrátora, azért tanultam meg rengeteg dolgot (3d nyomtatás, 3d tervezés, co2 lézer építés, autószerelés, projectoros TV szerelés, fémmegmunkálás, weboldal szerkesztés stb.) mert papírral rendelkező "szakemberek" csak elvették tőlem a nagy pénzeket és finoman szólva hanyag, nemtörődöm módon valamit csináltak, ami távolról se jó. Több területen, több milliós bukások után lett ezekből a szakikból elegem. Ezért ha valami újat tanulok, akkor kérdezek. Minél több vélemény érdekel. Aztán majd összerakom, hogy az adott dolog logikus e vagy nem. És az a helyzet, hogy engem nem zavar, hogy egy indexes fórumon kérdezek. Itt is van akinek jó meglátásai vannak és olyanok is, akiknek teljesen érdektelenek a hozzászólásai. Veterán az indexes sajtos múltam miatt vagyok. Annak ellenére, hogy csak bocis autó tejéből sajtoztam, mégis dolgoztam ki olyan technolóiákat, melyet 2 sajtüzem is egy az egyben használ.
Szóval bocsánatot kérek mindazoktól akiket zavar az, hogy nem értek a villámhoz és kérdezek. Ha majd az én terepeimen találkozunk, ígérem, hogy ismeretlenül is lényegesen segítőkészebb leszek és véletlenül se foglak valamelyik problémáddal szervízeshez irányítani, ha a beszélgetésünkből kiderül, hogy meg tudod oldani egyedül is.