Törölt nick Creative Commons License 2000.01.09 0 0 2
Most van időm, úgyhogy írok még pár dolgot.
Akrillal én is festek. Jó, hogy szép tiszta színei vannak. Kellemes dolgozni vele. Lehet könnyen rajzos dolgokat is csinálni.
Valaki azt mondta egyébként az olajfestésre, hogy olyan, mintha sárral festene az ember. Hát, van benne valami... Ha részletes dolgokat akarsz csinálni, akkor ecsetkezelést kell tanulnod.
Az senkit se törjön le, ha béna képeket csinál. Át lehet festeni :-).
De itt ügye az olajfestés a téma.
Fontos, hogy vagy rongy legyen a közelben. Meg valami üveglap, amire kinyomod a festéket, esetleg kicsit kevergetsz. Jó tudni olajnál, hogy a sötét színek nem ütik agyon a világosakat és fordítva (egymásra kenve, úgy értem). A mennyiség, ami el tudja nyomni a másikat. De ha sokat kenegetsz, akkor összekeverednek, és olajra jellemző "piszkos" szín jön létre. Ettől óvakodj, nagyon csúnya.

Egy kis történet. Egy ismerősömtől elhoztunk egy régi képet felújítani. Nem rossz kép, sötét falusi ház, egy pár sétál hazafelé az estében. Valaki meglátta, azt mondja: jaj, micsoda kép, fél óra alatt csinálok ilyet. Hát... a bátyámmal persze tudtuk, hogy az ilyen képeket a legnehezebb megfesteni. Elég csak egy elrontott szín, aztán halott lesz az egész (pl. az ég, felhők).

Ja, még egy: először csendélettel próbálkozz. Tájkép sokkal nehezebb. Legalábbis nekem.