kurafi Creative Commons License 2000.01.01 0 0 656
Hi Ruppy, and Everibody,

Szal Coaxial-hemmung:

Az O+A az idei baseli kiállításon mutatta be a legújabb találmányt. Pongyolán és tömören a
következőkről van szó (bocsesz az órásmesterektől).
H i s t o r y:
Egy George Daniels nevű úr kísérletezte ki röpke 20 év alatt, majd 1994-ben beszált az ETA a gyártás-technológia kifejlesztésébe, az O+A pedig a finanszírozásába. Ezt követte 5 év szoros együttműködés a Nivorox-Far kompániával, és az idén végre eljött az új szerkezet world premier ideje...
Az O+A volt az 1etlen cég, aki anno hajlandó volt DM milliókat invesztálni az ötletre, így egyelőre az ETA exclusive az O+A, majd más Swatch Grouphoz tartozó cégeknek szállítja ezeket a szerkezeteket.
T e c h n o l o g y:
Kb 200 éve adott az óra járását megadó fogaskerekes hajtás. Az új felállásban a fogaskerék-kettőskalapács (gát?) felállás helyett egy kettős kalapács-rendszer biztosítja a fogaskerék lépésenkénti haladását. A szerkezet pontos működést a www.omega.ch intrójában egy ShockWFlash mutatta be egy ideig (most a 007 choice megy)

B e n e f i t s:
Az új szerkezet gyártása még elég drága, az ETA a (gyártás)technológia további fejlesztését ígéri, hogy nagyobb szériákban is mehessen a termelés. A fő előnye az új meghajtásnak, hogy minimális súrlódással jár, és hosszútávon is jóval nagyobb járáspontosságot garantál a hagyományos szerkezetnél.
A szinte semmi kopás miatt nem kell pl 2-3 évente olajat cserélni az óránkban, a tartós menetpontosság fő előnye a következő: amikor chronometer certificate-tal rendelkező órát veszel, csak a mérési tesztek alatti (pillanatfelvétel) pontosságot tanusítják. Azonban a szerkezet elmászását, a pontosság tartósságát semmi nem garantálja sajna. Ezért nagy szám egy olyan új szerkezet, ami a pontosabb járást sokkal hosszabb távon is tartani tudja.

Hát kb ennyi
Állítólag a köv. Óramagazinban is lesz szó az ETÁról, nemtom benne lesz-e a co-axial hemmung is. Infók még az O+A website-on, a 99/4-es ArmbandUhren magazinban, a 2000-es
ArmbandUhren Katalog-ban találhatók, amikről én is tudok.

O + A S e e m a s t e r:
Ez tényleg faszántos kis óra, nálam is fent van a top3 -ban. Az abszolúte toptoptop azonban a
Blancpain (JP 1735 anno..), de erről majd a következő hozzász.-ban

hi
Kfi

Előzmény: Ruppy (654)