Schenouda Creative Commons License 2021.11.23 0 3 16088

Érdekes, hogy ajánlottak a construct által szemrevételezett amatőr videó mellett egy előadást az ősi művészetről. Ez nagyon érdekes, ha valakit érdekel ez is. John Baines egyiptológus (egyik könyve megjelent magyarul is).

Amit mond, azt figyelembe kell venni sok műtárgy esetén.

https://www.youtube.com/watch?v=OVD7qgqqtbE

Saját kommentem röviden: Nyilván a suméreknél vagy az egyiptomiaknál is voltak kasztok vagy céhek, akik nemzedékeken át ezen műtárgyak kivitelezői voltak. Ők szinte mindig "névtelenek". Ugyanakkor egy nagyon szűk réteg számára készítették ezeket: király, a királyi család, nemesek, hadurak vagy főtisztviselők.

A társadalom 95 %-át alkotó köznép csak a templomok és más nagy méretű szent épületek külső felszínét látta, a neki szóló utasításokat, történeteket, domborműveket, tehát az exoterikus részt. Míg az ezoterikus rész mindig rejtve maradt az egyszerű emberek számára: ez a templomok belsejében volt, a templomok remota kamráiban. Egyiptom pusztítói, kirabolói leginkább ezeket vették célba. A régészek ásója ma egyaránt kifordítja ezeket, az egyszerű sárral tapasztott falak melletti ormótlan korsókkal és fából faragott ekékkel párhuzamosan, de évezredeken át gyakorlatilag két külön világ volt ezen tárgyak terén. Erről a "gyártó kasztról" pedig szinte semmit nem tudunk.