Igazság80 Creative Commons License 2021.10.28 0 0 8680

Az FTC női kézilabda topik 204620 számú írására reagálok amit Jamaika2 felhasználó tett közzé.

 

Ugyanis hangyányit eltértünk az ottani tárgytól.))    Tehát:

 

"Aki a neveken lovagol, annak ismét Árpád nevéből az árpa szó török eredetű, apja Álmos neve török"

 

Kezdjük az árpa szóval: a törököknél arpa, nálunk árpa a szó és nincs rá bizonyíték hogy ki használta ezt a szót előbb, ugyanúgy átvehették a törökök is tőlünk mint fordítva.  A magyarok ősei a hunok is termesztettek árpát, tehát ők is elnevezhették így.  Viszont a szó elején lévő ÁR gyök igen gyakori a magyarban, nem csak a szó elején.  Az árpa ÁRszerű kalásza szúrós, szélben a gabonamező hullámzóan ÁRamlik, azaz mint oly gyakran itt is van értelme és logikája a szóképzésnek magyarul és nem pusztán véletlenszerű az indulás, nem olyan biztos az hogy ezt nem a törökök (t)örökölték, de mindketten megőrizhettük egy ősibb forrásból és akkor senki sem átvette, talán csak őrizte.

 

Az Árpád névre van vagy egy tucat verzió a magyar és külföldi elméletekből. Közülük az egyik , hogy az árpa

kicsinyítős formája.  Na most ez egy felvetés, egy ötletelés mert nincs alátámasztva ez semmivel sem. Valakik gondoltak egyet és bedobtak egy ilyen amúgy teljesen hihetőnek látszó feltételezést. De ez olyan hogy vagy így van vagy máshogy, ezt teljes bizonyossággal nem tudni. Egy biztos, az első híres Árpád a mi emberünk.  Ja és: Bibliában már van Arpád nevű hely, törökökről nem igen tesznek itt említést))

 

Álmos török?  Na neee.   AL gyök: lenti, valami alá, stb.  Alom, ha ott elalszol, forogsz kettőt akkor már is almos leszel és aztán álmodsz is. Ébredsz, még kicsit ÁLMOSan is megállapítható hogy itt kurvára minden magyarul történt, hacsak nem véget nem érő török sorozatokról álmodtál.))  Nem mellesleg a krónikáink frankón leírják hogy miért kapta a későbbi vezér a nevét, nem tudom miért nem lehet ezt elhinni és eltörökösíteni az egészet.  Rüya és uykulu  még csak nem is egymásból képezve van. A magyar szó meg az alapoktól felépíthető logikusan és teljesen egyértelműen.  De ha neked ez török...

 

A sztyeppe szó annyira török hogy náluk ez "bozkir", még betű egyezés sincsen. Mondjuk ezt lehet mi is vettük valahonnét, na nem mintha nem lenne más szavunk a jelenségre:  rét, mező, puszta, róna, stb.

 

Tehén:  TEjet ad és TEHer elé fogták, könnyen és logikusan építhető a nyelvünkön, túl sok a "véletlen"

Eke: törökül "pulluk" , hogy vettük át ezt és csináltunk abból ekét?))   magyarul az ÉK szóból keletkezett ami beAKAd a talajba. ÉKEzel, a cucc elé eker, majd később már ökör kerül. Tiszta és világos itt minden))...