maartin Creative Commons License 2021.10.10 0 0 33088

 

FIGYELEM! EXTRÉM 20.000 FORINTOS BANKJEGY 2020-BÓL!

 

Szervusztok!

 

A segítségeteket kérem az alábbi „lelettel” kapcsolatban.

Szeretném, ha szakértő infókkal esetleg megfejtenétek a jelenséget, ill. valami támpontot nyújtanátok számomra a bankjegy becsült gyűjtői értékét illetően. Előre is köszönöm az építő jellegű hozzászólásokat!

 

A minap birtokomba került egy (talán különleges?) hibás bankjegy. Történt ugyanis, hogy a képeken látható – igen furcsa kinézetű - forgalmi Húszezres bankóval fizettek ki.

 

A kifizetést követően, a későbbiekben észleltem, hogy a papírpénznek első ránézésre legalább 2 darab biztonsági eleme hiányzik.

Nevezetesen: Az előoldalon hiányzik a HOLOGRAM FÓLIA (hologram csík), ill. a bankjegy szintén első oldalának a közepén a rozetta-mintázatról hiányzik az irizáló (színváltó) felülnyomás, így ezért csak az alnyomat zöldes grafikája látszik. Érdekes továbbá, hogy a hologramfólia hiánya ellenére az azt védeni hivatott fényes, átlátszó rétegsáv (lakk, vagy további fóliavédelem?) viszont rákerült a bankjegyre, a megfelelő helyére. Felfedeztem egy harmadik érdekességet is: A hátoldalon feltüntetett „20 000” címlet-jelölésből az első két szám: „20…” fordított képként „átnyomódott” az előoldalra, jól látszódó sárgás árnyalatú tükröződésként az előoldal „20 000” címletértéke alatt.

A hátoldalon a címlet-érték első két karaktere ugyancsak erősen sárgás árnyalatú - eltérően a hibátlan bankjegyeknél megszokott formától.

Valamennyi „anomália” amiket fentebb leírtam, jól látható a mellékelt fotókon, ami eltéréseket összehasonlításokban is eszközöltem egy hibátlan bankjegy segítségével.

 

Biztosíthatok mindenkit arról, hogy a képek a valóságot tükrözik, s nem PhotoShop által lettek kreálva!

 

A bankjegy bizonyosan forgalomban volt - egy ideig… Hiányosságai elkerülték a felhasználók figyelmét - egy ideig... (2020-as kibocsátású)

 

Többször átvizsgáltam a bankót (az UV teszt kivételével) az alábbi útmutató szerint:

 

https://www.mnb.hu/static/kpl/u20000/u20000.htm

 

Vízjel, biztonsági fémszál, illeszkedőjel, vakjel, mikroírás, metszetmély nyomtatás, stb. – mind rendben megtalálható!

 

Ezután még két bankban is megvizsgáltattam, ahol – többek között - elvégezték az UV A/C fényben történő ellenőrzéseket is. A vizsgálat után mindkét helyen egyértelműen kijelentették, hogy a bankjegy hiteles, eredeti: Törvényes fizetőeszközként kibocsátott példány – viszont gyártási hibás, így vásárlóértéke nincs, ezért az vagy megőrizhető, vagy másik esetben pedig beváltható (névértéken egy elfogadott fizetőeszközre cseréltethető) a Magyar Nemzeti Banknál...