Hussain Creative Commons License 1999.12.06 0 0 18
Kedves KÁGÉ!

A szunnita irányzatnál, az imám azt az embert jelenti, aki az imát vezeti. Nálunk nem kell ehhez külön iskolát végezni, egyszerüen aki a legtöbbet tudja az iszlámról, általában az vezeti az imát. Van továbbá a müezzin, aki az imára hívja az embereket. Ez bárki lehet. (Néha még én is szoktam, pedig nem szép a hangom:-)) )
Vannak még különböző tisztségek, melyekhez képzetség kell pl. muftik, de ezek már az iszlám államhoz kapcsolódnak, törvényhozáshoz, meg ilyenek.
De úgy egyébként nincs olyan egyházszervezet, mint a keresztényeknél. Bárki csinálhat egy mecsetet és kész.:-)

A siítáknál már más a helyzet. Sajnos a siítákat nem ismerem, de annyit tudok, hogy ott már van valami egyházszervezet féleség. Csak hallottam, hogy vannak ilyen tisztségeik, hogy hodzsateliszlám, meg ajatollah, de funkcióikról nem nagyon tudok semmit.:-((

Sajnos, most csak pár percem van, így majd legközelebb igyekszem rendesen válaszolni.

Kedves Mumu!

Rushdie művéről, a Sátáni versekről több helyen is hallottam, pl. a Mohamed próféta nyugati szemmel című műben. Ezt egy nem muszlim írta, és többször is megemlíti Rushdie művét és tartalmáról is ír. Lehet, hogy konkrét idézet is van benne, nem emlékszem, régen olvastam:-)). No meg tudom, hogy Khomeini ajatollah miért hozta azt a fatwát Rushdie megöléséről, és ennyire tisztelem őt, mint vallási tekintélyt, hogy bízzam döntésében.

Na csá

Előzmény: KÁGÉ (16)