Carina_S Creative Commons License 2021.09.10 0 0 156345

Én azt akarom benne megtanulni, hogy hogyan lehet ugyanolyan módon relatív elérési útvonallal (tehát bármely telepítési mappában egyformán működő) MS Excel VBA makrókat készíteni, ahogyan a relatív elérési útvonalukkal a gyárik MS Excel makrók is működnek, amelyek a gyári "*.XLA" bővítményekben benne vannak.

Magyarázat: Sikerült olyan XLA-bővítményeket készítenem az Excelhez, amelyek az Excel eszköztáraihoz adnak hozzá új funkciókat, pl. sikerült egy olyan adattérképet is megcsinálnom, amely egy, a munkafüzetbe betett térképrajzon -- amin az ország minden települése rajta van, és a munkafüzetnek a térképrajzon kívül eső részén az egyes cellákban az egyes települések többféle (5-6-féle) adatai vannak -- az egyes településekhez tartozó cella-adatokat átviszi a térképre, és azok a cella-adatok bármilyen változása esetén automatikusan frissülnek a térképen az egyes települések helyét jelző kis kockákban is, <---> azonban(!!!) azt nem sikerült megoldanom velük, hogyha az Excelt egy másik gépen egy másik jelű meghajtóra, vagy más elérési útvonalra telepítem, hogy akkor is működjenek ezek az új XLA-állományok -- mivel az elérési út bármely változtatása esetén a makrók nem találják meg a az Excel célmappáin belül található célobjektumaikat, mivel az azokat tartalmazó mappák elérési útvonalai az Excel máshová történő telepítésével már megváltoznak.

Magyarán szólva én a relatív elérési útvonalnak a makrókba való helyes beleprogramozási kódjaira és azok írásának szabályaira lennék kíváncsi. Erre a legjobb egy általatok bemutatott rövidebb példa lenne, amelyen egyrészt látni lehetne a makróban lévő parancskódok hivatkozási útvonalait (= patch-jait) akkor is, ha abszolút (= egy adott helyen lévő) mappában benne lévő XLA-t kell a kódsornak elérnie, és akkor is, ha a kódsornak relatív (= bármikor tetszőlegesen megváltoztatható helyen lévő) mappában benne lévő XLA-állományt kell elérnie. Mert a gyári XLA-k makrói pontosan így működnek -- csak éppen én nem ismerem a relatív elérési útvonal helyes megírásának a titkát. Röviden, én a kódsornak arra a részletére vagyok kíváncsi, ahol a relatív elérésű makrók az abszolút elérésű makrók kódrészleteitől különböznek!

Előzmény: Gorcsev (156343)