Schenouda Creative Commons License 2021.03.26 -2 5 15388

"Most nem találom..." ill. "a hajó stimmel" és "úgy emlékszem"....

 

Ezt a kihátrálás iskolapéldájának is nevezhetném!

 

Ilyen gyengealapokon álló háttérrel, mi vezetett ilyen nagyképű okoskodásra, nem értem? Mire voltál ilyen nagy mellénnyel????:

 

"Tudod, milyen jelenetet faragtak abba az achát gyűrűbe?

A válaszhoz ne a mentőknél keresd a segítséget!"

 

Ez az ernyedt mismásolás helyett, mindegy lenne, ha elismerted volna, hogy tévedtél, nem?

Szóval a kép jól ábrázolja, hogy mik lehettek a pap bal kezén, ahogy Hodges is jól írja, az achát pecsét a karkötőjén volt, s nem a gyűrűjén!

 

A minószi korszak gyűrűin és pecsétjein többször tűnnek fel amúgy hasonló mitikus jelenetek. A minószi korszak vallásáról igazából keveset tudunk. Az írásukat sem tudtuk megfejteni, hiszen az nem a görög nyelvet használta. Csak a kései minószi korszak írását tudjuk megfejteni, tehát a görög foglalás után, mikortól görög nyelven, krétai jelekkel írtak. Ezekben vannak, de nagyon kevés utalás a krétai mítoszokra, mint "Daidalosz építményére" (Labirintus), és hasonlók.

 

Mindenesetre az achátpecséten lévő jelenet nagyon érdekelt volna, ezért is kértelek, hátha van másolatod. Ezek nem "igazi" hajók szerintem, hanem afféle mitikus hajók, amikről itt-ott beszéltem már. Nincs se vitorlája, se evezői, s egy "istennő " áll rajta. A Minosz király gyűrűjeként elhíresült 1928-ban talált és 3500 évesre becsült aranygyűrű alján is ott van egy hasonló jelenet:

 

A második kép egy lenyomat a gyűrűről, ezért mutatja pont fordítva a képet (ugyanis sokáig elveszettnek hitték, addig csak ez a lenyomat volt róla). Alul látható a hajó. Sajnos a gyűrű több sérülést szenvedett.

De itt van egy másik gyűrű képe Krétáról:

 

Valami hasonlót láttál az achát pecséten is?

 

Amúgy Móczár István oldalán van egy elemzés magyarul is Minosz gyűrűjéről:

http://www.moczar.hu/

Baloldalt a a linkeknél: The Ring of Minos

Ő is mitikusnak és rejtélyesnek mondja (de szerintem a jelenet egészen mást mutat, mint amire ő gondol, s kapcsolatban áll olyan dolgokkal, amikről a Barberini tájkép alapján beszéltem).

Előzmény: construct (15385)