Schenouda Creative Commons License 2021.03.04 -2 5 15159

Tegyük fel, hogy Loebnek igaza van (igazából nem is örülnék neki!). Ha ez egy idegen, naprendszeren kívüli civilizáció eszköze: ez szerintem semmi jót nem jelent!

Valakik ezt, valahol legyártották, kilőtték az űrbe. És nem is lehet ez a hely olyan messze. Már úgy értem, nem galaxisokkal arrább, talán a Tejút egy bolygójáról jöhetett, ami igen valószínű. Itt lehetnek öregebb bolygók is Földnél.

A világegyetemben sok milliárd galaxis és csillag van, sok bolygó is, központi napokkal. Ténylegesen el lehet bújni. Csak a 19. század végéig voltunk biztonságban. Amikor az első rádiójeleinket elküldtük, több mint száz éve, azok már több mint száz fényévnyire járnak az űrben. Azóta pedig egyre intenzívebben, folyamatosan sugározzuk a jeleket. Ha ezeket fogta egy naprendszeren kívüli civilizáció, úgy tudják hol vagyunk.

Ha ez a civilizáció 10-20 vagy akár 100 fényéven belül van, úgy már lehet évek óta úton vannak, közel fénysebességen jöhetnek a Föld felé. Ez nem egy "expedíció" lesz, nem azért jönnek, hogy barátkozzanak vagy felfedezzenek (hozzák a rák-gyógyszert, meg hasonló hülyeségek).

Igaz, Napoleon is vitt vagy kétszáz tudóst seregével Egyiptomba, velük is jönnek ilyenek, aki az "emberre" és építményeire lesznek kiváncsiak. De nem hiszem, hogy tárgyalni jönnek, vagy bújocskázni vasúti bakterekkel, mint néhány ostoba ufológus hiszi.

Teljesen egyértelmű, ha ők jönnek ide, s nem mi oda, akkor pár ezer évvel előttünk járnak. Nem fognak egyezkedni. Mi sem egyezkedtünk az indiánokkal. Egy civilizáció bizonyosan feléli saját bolygója összes ásványkincsét a fejlődése során, majd akár valamiféle bunker életmódra is kényszerülhet. A Földön az ásványkincsek nagy része, több mint 90 százaléka még a talajban van!

Néhány tudós arról fantáziál, hogy élettelen bolygókat is lehet élővé vagy legalábbis lakhatóvá (búrák alatt) tenni (Mars, Vénusz, Hold). De egy élővé tevés még általuk is több ezer évig tartana. Nem értem, az esetben mit kínlódnának egy ilyen bolygóval a Világ Urai, ha egszer épp most tudták meg, hogy elérhető távolságban van egy "élő" bolygó, aminek lakói még csak száz éve rádióznak, s az űrhajózásuk még csak a saját holdjukat érte el???

Még nekik is, óriási energiát venne igénybe, ha idejönnek. Nem azért jönnek, hogy csinálnak pár szelfit Merkellel, meg Bidennel, és mennek vissza. A Föld kell majd nekik. Ha belegondolunk épp az emberre nem lesz szükségük a földön. Túl sokan is vagyunk. Elképzelhető, hogy valamennyit meghagynak belőlünk, mutatóba, valami rezervátumfélében (talán nem is földön).

Jobb lett volna csendben maradunk. Buták voltunk. Most mi vagyunk Amerika indiánjai, s várjuk "Kolumbuszt", ami semmi jót nem fog hozni. És persze mit sem tudunk közeledéséről. Lehet már a hódító sereg úton van vagy nem sokára úton lesznek. Csak idő kérdése, hogy a Világok Urai döntsenek sorsunk felől.