jack3d Creative Commons License 2021.02.13 0 0 19177

Sziasztok ! 

Nagyon sok helyen kerestem már de igazán sehol nem kaptam választ a kérdésemre konkrétan . Csináltam trapista sajtot most már abban a fázisban vagyok hogy rá kentem 2 réteg sajt bevonó viaszt mert sajnos nem tudom biztosítani a körülményeket a sajt érleléséhez. Szóval a kérdésem az lenne hogy a hűtőben a felső polcon 8-10 fokon 4 hétig fog érlelődni a sajtom ? Vagy tönkre fog menni ? Vagy esetleg nem 4 hétig kell érlelni a hőfok miatt hanem 6 ? 

A másik kérdésem az lenne hogy a nyári melegre gondolva hogy kell sajtot csinálni ? Addig oké hogy feldolgozom a tejet hőkezelem lehutom lizozim enzim és sajt kultúra utána beoltom. De mikor el jön a8-10 óra preseles és nagyon meleg van nem lesz baja ? Panelban lakom itt elég meleg van . Utána a só fürdő 14-16 fokon történjen ... Azt hogyan ? Utána 2-3 nap szikkasztás 22 fokon de annál több van a panelban . Hol szikkasszam 2-3 napig ? Legyszi segítsetek. Nagyon szépen köszönöm .