Újlaki Creative Commons License 1999.09.30 0 0 378
Talán már szóvá tettem: Nagy érzelmes amerikai repülős film. Ül a pilcsi a gépben, kabintető még nyitva, de már búcsúzik, mert persze anyucit azért odaengedik az induló vadászgéphez. Ja, minden dugó és zászló és kutyafüle bent és fent van, lifegnek-lobognak.

A leragasztott lajtstromjellel, amint a leragasztott rendszámmal, vigyázni kell. Pár éve két betörő úgy bukott meg, hogy a parkolóban a rendőr észrevette, hogy a rendszámuk fekete szigszalaggal ki van javítva. Asszonták, csak egy haverjukat akarták megtréfálni. A rendőr azér' okosabb vó't, előállította őket. A kocsi tele volt betörőszerszámmal. Később egy csomó betörést rájuk bizonyítottak.

Olvastam viszont egy hangulatos írást (FLIGHT?) az amerikai parti őrség és a kokaincsempészek állandó harcáról. Elsősorban hajóval viszik az árut, de sokan próbálják repülőgéppel. Kibérelnek egy Cessna–172-t vagy egy Learjetet, odalent megtömik anyaggal, és százszorosan visszajön az ára. Persze, nem veszélytelen a dolog, kis füves tisztásokra kell leszállni. Ha valaki eltéveszti, és sérül a gép, nem teketóriáznak, kinyiffantják az ürgét, a gépet meg belökik a bozótba. Állítólag sok helyen tucatszámra szegélyezik a roncsok a tisztást.

Ha viszont sikerült az üzlet és a berakodás, még haza kell vinni az árut. Ehhez általában hamis repülési tervet állítanak ki még az indulás előtt, hogy eltereljék a fináncok gyanúját, aztán alacsonyan kibújnak a figyelés alól, és irány a dzsungel! A másik trükk, hogy átragasztják a lajtsromjelet. Igen ám, de ahogy te is írod, ami feltapad, az le is válik. A parti őrség Learjetjeinek pilótái nevetve mesélték, hogy ha gyanús gépet látnak a tenger fölött, először körberepülik, és bizony sok esetben lifeg a hamis lajtsromjel, vagy pedig az egyik oldalon lejött, a másik oldalon még megvan, tehát nem azonos a kettő. Azt mondják, már ránézésre lehet tudni, melyik gép lelkiismerete nem tiszta, valahogy sunnyogva jön, ha nem egészen oké a rakomány.

Előzmény: graffiti (377)