irokéz Creative Commons License 1999.09.29 0 0 865
Laja1,
megnéztem a linket, az ott szereplő dolgok elég szánalmas képet festenek Garciaékról... Igaz, ez csak egyik oldal verziója. A Garcia család ezzel kapcsolatos nyilatkozatai megtalálhatóak valahol?
Azzal egyetértek, hogy Botzepe korábban tanult dolgai nem múlhattak el nyomtalanul, de azért valószínűtlennek tartom, hogy pl. a Taekwon-do (ha rosszul írtam, elnézést kérek) magas rúgásait, vagy a Shotokan vízszintes öklű, "mindent bele" ütéseit használná. (Figyelem, ezek csak példák voltak, a két stílust véletszerűen ragadtam ki és nem minősíteni kívántam sem a stílusokat, sem a technikákat!) Mindenesetre az is nagyon sokat jelent, ha az ember "belülről" is ismeri az ellenfél stílusát és nagyjából tudja, mire számíthat, bár még így is érheti csúnya meglepetés.

Laa-Yosh,
azzal én is tökéletesen egyetértek, hogy mesterfokozatot csak felnőtt embernek kéne adni, és nem _csak_ a szellemi éretlenség miatt. Számomra extrém példaként időről időre fel szokott bukkanni egy-egy hír a bulvársajtóban bizonyos 6-8-10 éves mesterekről. Ők -szerintem- fizikailag is éretlenek erre a címre, hiszen -megintcsak szerintem- egy adott stílus mestere magát a stílust is képviseli. Márpedig egy kisgyerek lehet akármilyen technikás, ha ráfekszik egy kőbunkó 100 kg-os verőlegény, hát megfullad és kész. Utána meg az illető joggal hangoztathatja, hogy ő bizony egy karcolás nélkül elintézte az adott stílus egy mesterét. Persze ezzel korántsem azt akartam mondani, hogy egy mesternek mindenkivel szemben győzedelmeskednie kéne, de hogy egy átlagosan képzett (vagy átlagosan képzetlen?) ellenféllel illenék elbánnia, azt igen.

Hammer of ExSch,
nekem szimpatikus a déli sáska fokozati rendszere, és a fokozat elérésének módja is. Úgy tűnik, ez egy átmenet a teljesen autentikus tanítási módszerek (nincs fokozat, csak mester és tanítvány) és nyugati emberek türelmetlenségének csillapítására alkotott vizsga- és fokozatrendszerek között. Mindenesetre ez a módszer sokkal inkább a mester tenkitélyére alapoz (ami nem feltétlenül baj), hiszen -ha jók az információim- a fokozat adományozása a mester meglátására alapozva történik.

Mesterfokozat-e az 1. dan kérdésben az a véleményem, hogy aki valamit tanít, azt a tanítványának a mestere (a magyar nyelvben ez egy kicsit kétértelmű: a falusi tanítót is mester úrnak szólították, ami nem azt jelentette, hogy a pedagógia mesterének gondolták volna). Ha az 1. dan feljogosít arra, hogy az illető saját iskolát (dojot?) nyisson, akkor az bizony mesterfokozat.