Wazull Creative Commons License 1999.09.29 0 0 856
Topictarsak! Vereim!

Elore is bocsi, hosszu lesz a hozzaszolasom, foleg a sok cut & paste miatt, de tul sok dologra kell valaszolnom, ez igy egyszerubb...

stempi,
"Reszben igazad van: az elso dan azt jelenti, hogy onnan szamitasz "igazi" karatekanak v. kendosnak tokmindegy: harvmuvesznek. Mert megszerezted elso mesterfokozatod. Viszont nallunk a masodik danra mar igencsak fel lehet nezni, a 3-nal meg fejet lehet _nyugodtan_ hajtani. Istennek hala meg egyelore nallunk sem penzert osztja a rangokat."

En akar egy nejlonoves elott is elott is fejet tudok hajtani, de tovabbra is fenntartom, az elso nehany (na jo, akkor nevesitem a dolgot 1.-3.) danos szintu harcmuveszt NEM tartom meg mesternek. Nem a danok szaman akarok lovagolni, de el kell erni egy szintet, amikor az ember alkalmassa valik arra, hogy IGAZAN elkezdhet tanitani. Ez az en velemenyem szerint valahol ezen tul kezdodik. Mas dolog persze, hogy akkor alig lenne valaki szep orszagunkban, aki tanithatna a tarsait. Nyilvan igy nem mukodne a dolog. Tanitottak engem 1. kyusok is. Akikre akkor is felneztem, es sokat koszonhetek Nekik. De akkor sem tekintettem mesternek oket, es most sem. Talan a legnagyobb zavar a mester szo korul van, ugy latom. A "dan" szot ugye ugy forditjuk, hogy az mar a mesterfokozat. Talan ebbol fakadnak a bonyodalmak. Apropo, nektek milyen kepetek van ONMAGATOKBAN legbelul arrol, milyen egy igazi MESTER?

Alexfux,
" Nem az szamit, hogy hanyadik danos vagy, vagy egyatalan milyen ovfokozatu, hanem az, hogy mennyit dolgoztal erte. Ja es ennek a munkanak a minosege is fontos. En ismerek olyan hatodik danos kyo. "mestert", aki emberileg tokeletesen alkalmatlan a danjaira. Ez igaz vica versa is!"
A danok mennyisegenek mindenhatosagaban en mer regota nem hiszek. Mindenki tudna peldakat sorolni pro-, es kontra is. DE: Ha megszerzed majd elso danodat "(ami meg odebb lessz)", akkor Te mesternek tekinted, illetve hivatod majd magad?

"Van egy baratom, aki 18 eve karatezik. Par evvel ezelott egy edzesen, foldharc kozben leszakadt a retinaja, majdnem megvakult. Megmutottek, de az orvosok nem biztatjak semmi joval. Lehet, hogy egy tejeszacsko felemelesetol leugorhat megint a retinaja. Dan vizsgan torte a fejet a baleset elott. Azota edz a legnagyobb ovatossaggal, gyakorol. Egyutt vezettunk egy klubot es jo peldat mutatott a tanitvanyoknak es nekem is. Felelos beosztasban dolgozik egy penzintezetben. Na neki batran odaadnam a dant, mert mind a karatetudasaval, mind emberi tartasaval es kitartasaval megerdemli azt."
Minden tiszteletem a baratode. O tenyleg igazi peldakep lehet mas emberek szamara.

stempi,

"Bassmannak es Wazullnak egyeni elkepzelesei vannak a danokrol, DE! ne felejtsuk el, hogy az allitasaik igazak.. az o rendszerukben. Ahol magasszintu elvarasok vannak az elso danert, bizony arra buszke lehet az ember (buszke != dicsekvo) es meg ha csak elso danos, de kemeny munkaval lett az (ahogy Alexfux is irta) lehet fikazni sajat felelossegre :)).. "

Na de stempi! Nem emlekszem ra, hogy fikaztam volna akar az 1. dant is. Azt hogy hol vannak, illetve hol nincsenek magasszintu elvarasok az 1. dan-ert, nem tudom. Eleve abbol indultam ki, hogy mindenhol kemenyen meg kell dolgozni azert, hogy az ember megkapja. Fel sem teteleztem, hogy mas ember lotton nyeri a danjait, csak nekem kell egyedul megszenvednem ertuk :-)))...
Valami olyasmit irtam, ha jol emlekszem, hogy az elso nehany dan meg csak a kezdete valaminek, ezert aki ennyivel rendelkezik, azt en nem tekintem meg mesternek...

"Mivel nem vagyok tisztaban, hogy mashol mennyit kell dolgozni a mesteri -v. halado ha igy jobban tetszik- fokozatert, igy azt tudom cak mondani, hogy eloszor tekintsetek meg egy danvizsgat, aztan velemenyezzetek."

Olyan dologrol nem irok, amihez egyaltalan nem ertek. Voltam mar nehany danvizsgan. Olyanon is, ahol en vizsgaztam...

"Etikailag igazatok van: az elso dan semmi, hisz ha a tavolba nezel meg van tanulnivalod. Ahol meg nincs danfokozat ott van mas: tisztelet: egymas ismereten alapulo tisztelet. En nem voltam megolyan kornyezetben, nemtom, hogy hogy muxik az a vilag. De biztos muxik. Ez a kotozkodes nem jutott celba ;). En nem allitottam, hogy ahol nincsenek danok ott nincsenek harcmuveszek. Vannak csak en nem ismerem azt a kornyezetet..."
Az, hogy az elso dan semmi lenne, olyat en nem irtam. Legalabb is nem emlekszem ra.
Nem tudom, mas harcmuveszeti agakban hogyan nevezik a fokozatokat. Talan van ahol nincs is vizsga. Az egyszeruseg kedveert irtam le a "dan" szot. Ezt hasznaljak talan a legtobb helyen. Illetve "dan szintu"-t irtam, amit kicsit univerzalisabbnak erzek, eppen azert mert van ahol nem dannak nevezik, vagy nincs vizsga...

Dlala,

"Bassman, Wazull meg mindazok, akik szemében a Dan fokozat vörös posztó."
Bocs Dlala, de ez enyhen szolva csusztatas. Akkor "beidezem" magam, nem azert mert szerelmes vagyok sajat gondolataimba:
1., 2., vagy akar 3. dan szintu harcmuvesz szamomra nem mester. Eppencsak elindult egy uton, aminek meg csaknem a legelejen tart...
Ugy erzem, ez igencsak "felre lett ertve", pedig en meg mindig egyertelmunek erzem...

"Az addig rendben van, hogy az igazi tanulás a fekete öv megszerzésétol kezdodik. Az Enciklopédiában olvastam:
"Ha megszerezted a fekete övet (I.Dan), akkor már ismered a betuket. Itt az ideje, hogy megtanulj olvasni..." Ez viszont még nem jelenti azt, hogy aki idáig eljutott, az könnyen fikázható. Egy kicsit én is felhúzom az orrom emiatt. A fekete öv azt is jelenti, hogy azért már birtokában vagy valamilyen tudásnak, akár saját iskolát is alapíthatsz! Már lejjebb is leírtam, ez elsosorban erkölcsi elismerés, és leginkább komoly követelmények elé állítja azt, aki megszerezte. Elvárják, hogy példát mutasson, hogy tanítson. Ilyenkor átkerülsz a pult másik oldalára és ha olvasásra nem is, de a betukre neked kell már másokat okítani. A fokozatosztó stílusokban az elismerést viselni KELL, nem bújhatsz el. Ez sokszor inkább teher, mint elony. Ha mindenki egyenszürke kínai Mao-ruhában mászkál, akkor csak azok ismerik, mi van a ruha mögött, akik személyesen ismerik az illetot. Lehetoséged van eltunni, felszívódni a tömegben. A rangjelzés legalább támpontot ad. Ott nem bújhatsz el, VÁLLANOD KELL MAGAD. Most csak azokról beszéltem, akik megérdemlik. Sajnos elofordulhat, hogy valaki érdemtelenül jut hozzá fokozathoz. Ezzel viszont örökre elvágta magát a többiek elott. Normális helyen ez fix."

Teljesen egyetertek Veled. De nem akarom mar sokadszor ismetelni, amivel ezt a "dan-os vitat" elinditottam. Nincs ertelme. Van egy kivalo baratom, aki tobbfele stilust is muvel, de soha nem hajlando vizsgazni. Persze ha kell, meg tudja indokolni, hogy miert nem. Az en szememben ez egyfajta kiteres a megmerettetes elol. Eppen az, amirol irtal, egy feladat, es ezaltal onmaga nem vallalasa. A masik oldal: az erdemtelenul szerzett fokozat. Errol mas valaki nyisson vitat :-))))

"nekem elég, ha a saját tanítványok mesternek tartanak... Ha a magam szintjét hasonlítom az övékhez, akkor a dolog feltétlenül jogos. Nekem is megvan az, akit a saját szintemhez képest mesternek tartok, mert annyival elobbre tart. Szóval valamit nagyon félreértelmezel a dolgokban."

Aki 1.-3. dan szinten uzi amit csinal, es ONMAGAT mesternek tekinti, legyen szives irja mar le ide a topicba. Es azt is, hogy miert gondolja igy...

Topictarsak! Vereim!

Nem akartam en egyszemelyes licitalo versenyt rendezni, hogy: "mar pedig csak a huszon-harminc danos echte japanok a mesterek" :-))). Lehet hogy felreertettuk valahol egymast. Lehet, hogy megis tulzottan kockafejem van. Vagy mindketto. Nem tudom...