Újlaki Creative Commons License 1999.09.24 0 0 352
Nyilvánosan elnézést kell kérnem mindekitől, a füvezés nem repülős, hanem katonai szakkifejezés; ígérem, nem fordul elő többet (sokszor).

A lefüvezés egy már bevonult katona utólagos alkalmatlanná nyilvánítása. Mint ilyen, általában pozitív emóciókkal társul, míg a hasonló folyamat minden pilóta állandó rémálma: 50 felé közeledve, aki egyáltalán megérte (úgy értem, aktív pilótaként) ezt a kort, minden egyes orvosi vizsgálatra úgy mennek el, hogy lehet, hogy ez lesz az utolsó.

A seregben erről a dologról annál többen álmodnak, de nagyon keveseknek sikerül. A szó maga egyébként az alkalmatlanságot kimondó bizottság nevének a rövidítéséből (talán FÜV?) származik; úgy örülök, hogy már nem jut eszembe!

Egy pilótát, persze, nem csak egészségi okokból lehet repülésre alkalmatlannak nyilvánítani. Súlyos kötelességszegés, súlyos repesemény előidézése is a szaksziolgálati engedély visszavonásához vezethet. A gyakorlatban ez azért nem nagyon működik, holló a hollónak, hogy stílszerűek legyünk, nem vájja ki a szemét.

Azért van, akinek sikerül elérni. Nem akarok nevet és azonosításra alkalmas adatot kiadni, de volt egy pilóta, aki súlyos hibát vétett, túlfutás, ilyesmi, ha jól tudom, halálos áldozat is volt. Akkor jött a bizottság, hogy - Na, megpróbálunk kivakarni. Erre az illető pánikba esett, mindekivel összeveszett, persze, hogy ráhúzták a lepedőt, kirúgták. A dolog iróniája, hogy egy másik cégnek éppen pilóta kellett, átvették. Repültem az illetővel sok-sok évvel később, állandó frászban volt, hogy valami történik.

Az ellenkező példa a prágai, kettétört Tu-154-es esete. Ott kicsit hosszúra jöttek, a kapitány pedig nagyon le akart jönni, kicsit rásegített a ceptorral (remélem, most jó kontextusban használom a szót!), a gép keményen felütődött a pályán, kettétört. Vagy egy év múlva döbbenten láttam a Híradóban, hogy a pilótát felfüggesztett börtönre ítélték. Az indoklásban szerepelt, hogy korábban már ellenőrző repüléseknél többször észrevették, hogy az illető rosszul becsüli a magasságot. Mégis megfelelt. Értitek ezt? Dutyiba vele, mert a főnöke, aki tudta róla, hogy alkalmatlan pilótának, mégis átengedte! Miért nem a főpilótát ítélték el?

Előzmény: Latya (K.L.) (350)