Újlaki Creative Commons License 1999.09.22 0 0 345
Látom, ez a kényszerleszállás sokakat izgat...

Az a baj, hogy a magyar nyelv csak egyetlen szót ismer arra, amire az angolban legalább három (négy?) kifejezés is van (állítólag az eszkimóknak legalább 14 szavuk van a hó, hóesés fogalmára):

precautionary landing: óvatosságból elhatározott kényszerleszállás; itt a "kényszer" szó erősen túlzó jelzőként van jelen. Ezt valamilyen nagyobb baj megelőzése céljából határozzák el. Pl. ha az egyik hajtómű híbát jelez (rezgés, tűzjelzés stb.), még akkor is helyes döntés lehet, ha egyébként egyéb tapasztalás nem erősíti meg a hiba fennállását. Egyébként egy hajtómű tényleges leállása is elsődlegesen, ha nincs komplikáció, ebbe a kategóriába tartozik.

emergency landing: "vészleszállás": ez már inkább fedi akényszerleszállás fogalmát; a gépen valami vészhelyzet van, ami sürgős leszállást követel, mielőtt a helyzet súlyosbodna.

foced landing: (valódi) kényszerleszállás, valamilyen kényszerítő ok miatt a repülést nem lehetne folytatni: tűz a fedélzeten, szerkezeti károsodás, teljes eljegesedés, mindkét (mindhárom stb.) hajtómű leállása.

És még egy kapcsolódó fogalom:

crash landing: olyan leszállás (lehet kényszerleszállás is), amelynek során a gép megsérül, összetörik. A repülőtéren kívül végrehajtott kényszerleszállások gyakran ehhez vezetnek, de egy teljesen szabályosnak ígérkező leszállás is végződhet így, ha a gép korán ér földet, kisodródik, túlfut, a futó becsuklik stb.

Az elmúlt években a sajtóban lehozott ferihegyi "kényszerleszállások" tudtommal egytől-egyig az első kategóriába tartoztak. Talán egy kivételével, azt én leginkább a - nemlétező - "crash take-off" osztályba sorolnám... Mivel nem szeretnék indiszkréciót elkövetni, más, bennfentesebb témaírogatókra bízom, hogy előadják-e ennek történetét.

Megjegyzem, hogy az orosz, úgy látszik, repülőbb nemzet a magyarnál, mert ott a kényszerleszállás második és a harmadik jelentésére két külön szó létezik: avarijnaja poszadka ill. vinuzsgyennaja poszadka.
(folyt. köv.)

Előzmény: vivijúú (339)