Törölt nick Creative Commons License 1999.09.02 0 0 6
A szavazás nem kacsa. Pár hónappal ezelőtt több újságban (a Népszabadságban is) olvastam róla, abban nem vagyok biztos, hogy csak Angliában, vagy egész Európában vettek-e mintát, de az beugrott: a Virgin csinálta. Az évszázad 100 legjobb lemezét választották meg, az első a Revolver (Beatles) lett, a második a Fehér Album (Beatles),a harmadik a Sgt. Pepper (Beatles), a negyedik a Pink Floyd Dark Side of The Moon-ja, az ötödik pedig az Abbey Road (Beatles). Azonkívül az összes Beatles-album szerepel az első ötvenben.
A Stones először a negyvenvalahanyadik helyen jelenik meg a listán a Beggars Banquet-tel. Az öcsém egyébként Stones-os, úgyhogy viszonylag jól ismerem a RS-lemezeket is, az első albumot szeretem, de szeretem a már említett Begggars-t, a Sticky Fingers-et és a Voodoo Lounge-ot is. Koncertalbumok közül a Love You Live nagyon bejött.
Szerintem egyébként a Beatles-siker (egyik) titka a populáris és az igényes mesteri ötvözése. Olyan zenét csináltak, amire igazából kevesen fanyalognak, és ebben a zenében ott van a tartalom. Ez több zenekarra (esetleg lemezre) is elmondható, a Beatles-nél viszont hangsúlyozottan érvényesül. Plusz még erre rájön a tehetségük, azontúl egy nagyadag életigenlés és irónia. Én az utolsó, stúdiókorszakuk lemezeit szeretem a legjobban.