Balázs Creative Commons License 1999.08.25 0 0 55
Kedves Adept!

Már meg ne haragudj, de a kételkedésed helyett szívesebben olvasnám pl. azt, hogy bebizonyítod, hibás az okfejtésem, téves a következtetésem, vagy ilyesmi.
De folytatom. Igen, szerintem létezik egy olyan szervezet, amelyre Isten a Fia által rábízta az üdvösség hirdetését és Isten Országának terjesztését. Ez pedig az az Egyház, amelyet ma Katolikusnak neveznek. Ez az én hitem, és azért van némi tényalapja is.
Ez persze nem jelenti azt, hogy nem-katolikusok semmilyen igazságra sem juthatnak a hit dolgaiban, de ismétlem, a Katolikus Egyház véleményét normatívnak kell tartani.
Ha pedig elfogadjuk, hogy Krisztus egyházat alapított, vagyis vezetőket választott, megbízta őket stb., azt hiszem, mondhatjuk, Isten akarata szerint való, hogy egy szervezet őrizze a hitletéteményt, és gondoskodjék arról, hogy csorbítatlanul eljusson minden kor emberéhez.
Végül pedig, nem feltétlenül téved az, aki nem-katolikusként a Szentírást magyarázni próbálja. Csak mivel általában eleve nem fogadja el annak történeti beágyazódását, amit a rémületes szenthagyomány szóval illetünk, vagyis a lutheri sola scriptura (csak az írás) elvet követi, ennek óhatatlan csapdáit sem képes elkerülni, mert az csak úgy lenne lehetséges, ha feladná ezt az elvét, végül is protestáns identitását. Ezt követelni valakitől pedig még az igazság nevében is kétes eredményű és megítélésű vállalkozás lenne. Nem is kér senkitől ilyet az Egyház.

Üdv:
Balázs