Schenouda Creative Commons License 2020.10.15 -2 8 14810

Már adtam be régi cikkeket Atlantisszal kapcsolatban. Ezek természetesen nem a tudomány mai állását mutatják. De én ugyanúgy gyűjtöm magának az "Atlantisz-kutatásnak" is a történetét, ahogy az a 19. század második felétől haladt máig.

Érdekes megfigyelni a sokszor évenkénti változásokat. A szkeptikusok már a 19. század közepétől gyakorlatilag három irányt vettek fel azzal, hogy bejelentgették periódikusoan, hogy "megoldódott Atlantisz rejtélye"!

Az egyik irány az volt, hogy ez csak afféle tanmese, kitaláció Platón részéről, így aztán a geográfiai elemeivel egyáltalán nem foglalkoztak. A második irány, hogy "megtalálták Atlantiszt", csak nem ott, ahol Platón mondta, hanem pld. Théra, Kréta, Málta, Svédország, Ciprus, Szicília, Szahara vagy a Helgoland lehetett. A harmadik irány pedig azt jelentgette be periódikusan, hogy most már tényleg bizonyos, hogy nem süllyedhetett el egy nagy sziget az Atlanti-óceánban, ilyen-meg olyan geológiai okok miatt, főleg miután tisztázódott, hogy az Atlanti-hátság emelkedő hegység és nem süllyedő.

Atlantisz kutatói persze szintén periódikusan előálltak valamivel, valamilyen felhozott kőzetre  vagy állítólagos levegőből kiszúrt házromokra hivatkozva, hogy lám-lám mégis igaza lehetett Platónnak.

 

Itt van egy cikk 1961-ből, azzal, hogy Vége az atlantiszi legendának. A cikk szerint az óceán fenekén "szinte mindenütt"  bolygatatlan több méter vastag tengeri üledéket találtak az expedíciók.

De erre kontrázva már beadtam egy 1986-os Delta cikket, ami szerint mégis: http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=155547303&t=9000303

Jelenleg is jelennek meg pró és kontra könyvek a legendáról, s nyilvánvaló, hogy a tudomány nem mondta ki még a végső szót az ügyben. Egyébként kicsit hasonló a helyzet több más dologban (mint az Andok felemelkedésének ideje, vagy Antarktisz mikor jegesedett el), ugyanígy csak a tudomány mai állására tudnak hivatkozni a Vénuszi élet pusztulásának idejéről. Kiváncsi lennék, hogy mít írnak majd ezen ügyekben mondjuk 50, 100 vagy 200 év múlva, de egyáltálán lesz "végső", mindent eldöntő válasz ezekben valamikor???