Schenouda Creative Commons License 2020.10.02 -3 9 14802

Persze, bizonyos körülmények közt, ha te uralkodsz, vagy rabszolgának tartassz egy másik fajt, nyilván megtanítod bizonyos mechanizmusokra, amik neked hasznosak, de jól felfogott érdekből, minden mást tiltassz neki!

Csak példának mondom, hogy Amerikában a fehér rabszolgatartók megtanították a négereknek az európai parasztok eszközeinek (sarló, kapa, kasza, gereblye, stb) használatát, ugyanakkor kifejezetten tiltották, és erre figyeltek is, hogy ne tanulják meg vagy lessék el a fehérektől az írás-olvasás tudományát. Egyébként ugy kezelték a szerencsétlen feketéket, mint a marhákat, tehát a legnagyobb darab (és butább) négereket igyekeztek pároztatni (gondolom ezért is ilyen drabálisak az amerikai négerek), ezeknek volt a legmagasabb áruk. (De mindig volt azért a rabszolgák közt is olyan, akik több minden ellestek uraiktól.)

Viszont minél fejlettebb egy technika annál nem kifizetődőbb a rabszolga munkaerő használata. Tegyük fel, ha egy nagyon fejlett technikájú űrhajósnép tömegesen lepte volna el a Földet, hogy itt bányásszon, gyakorlatilag az ókorra nem is maradtak volna aranybányák! (Egyébként nem látszik a föld ásványkincseiben, hogy egy történelem előtti technikai civilizáció már kiszedte volna a magáét.)

 

Sokkal hatékonyabbak lettek volna az idegenek, ha saját techikájukat használják, azaz nagyon fejlett gépeket, a mi 21. századi technikánktól is sokkal fejlettebeket, amik kezelésére csak pár fő személyzet elég, mintsem több ezer primitív földlakóval kínlódni, akik csákányokkal és csillékkel bányásszák nekik az aranyat. Ez olyan Sitchin-féle elképzelés, tele buktatókkal.

 

Előzmény: Törölt nick (14800)