Hírfigyelő Creative Commons License 2020.09.19 0 0 52434

A 76-os főút javítása által szükséges forgalomelterelések és az ezáltal okozott forgalmi zavarok

 

2020 augusztus eleje óta javítják a 76-os főút Sármellék-Balatonszentgyörgy közötti szakaszát, ill. átépítik a 75-ös és a 76-os főutak csomópontját, ill. a 76-os főúton egy hidat is felújítanak.

Emiatt "félpályás lezárás miatt a 76-os főúton Keszthely irányába, a közeli 71-es főúton pedig Balatonszentgyörgy felé lehet komolyabb torlódásra számítani csúcsidőszakban, ilyenkor érdemes a Hollád-Zalakomár-Sármellék-Alsópáhok útvonalon kerülni – tájékoztat az Útinform".

 

Ennek következményeként az autósoknak átmenetileg a Balatonszentgyörgy-Hollád-Zalakomár-Sármellék-Alsópáhok terelőútvonalat (össz.: 43 km) javasolják a 76-os főút Balatonszentgyörgy--Sármellék--[76]-[75] csp. közti szakasza (össz.: 7+4=11 km) helyett, amely azonban nagyon jelentős kerülőt (43 km-t!, azaz 43-7=36 km-t!!!) jelent.

Link:>> https://www.zaol.hu/kozelet/helyi-kozelet/utepites-miatt-torlodasra-lehet-szamitani-keszthely-es-balatonszentgyorgy-kozott-4468169/

 

Az a probléma ezzel, hogy mivel minden útjavítás eredménye csak egy bizonyos ideig tarthat, de utána viszont a forgalmi terhelés okozta állagromlás miatt időről időre megismételt útfelújításokra van szükség, mely tapasztalat minden és mindenféle  útra általánosan érvényes, ám a 76-os főút Balatonszentgyörgy-Sármellék szakasza egy olyan útszakasz, amelynek közelében nem futnak vele párhuzamosan hozzá közeli összekötő utak, így itt csak nagyon nagy kerülővel járó terelőút javaslása lehetséges.

 

Egyrészt ez az útszakasz teszi (ill. most csak tenné!) lehetővé a legrövidebb összeköttetést a Barcs-Marcali-Balatonszentgyörgy-Zalaegerszeg-Katafa-Körmend ([68]-[76]-[86]) útvonalon, most azonban ennek Barcs-Marcali-Zalaegerszeg szakaszát nem érdemes használni a brutálisan nagy kerülő miatt. Helyette most átmenetileg a Barcs-Nagyatád-Berzence-Csurgó-Iharosberény-Nagykanizsa-Zalaegerszeg ([68]-[6809]-[6801]-[61]-[74]) kerülőmentes helyettesítő útvonal, vagy a Barcs-Nagyatád-Böhönye-Iharosberény-Nagykanizsa-Zalaegerszeg ([68]-[61]-[74] kerülőmentes helyettesítő útvonal jöhet szóba, ha nem akarunk az útjavítások ideje alatt nagyobb kerülőre rákényszerülni.

 

Másrészt ez az útszakasz teszi (ill. most csak tenné!) lehetővé a legrövidebb összeköttetést a Székesfehérvár-Siófok-Sármellék-Zalacsány-Zalaegerszeg ([7]-[76]) útvonalon, most azonban ennek Székesfehérvár-Siófok-Sármellék-Zalacsány szakaszát nem érdemes használni a brutálisan nagy kerülő miatt. Helyette most átmenetileg a Székesfehérvár-Várpalota-Veszprém-Tapolca-Lesencetomaj-Balatonederics-Keszthely-Alsópáhok-Zalacsány-Zalaegerszeg ([7]-[8]-[77]-[84]-[760-[76]) kerülőmentes helyettesítő útvonal jöhet szóba, ha nem akarunk az útjavítások ideje alatt nagyobb kerülőre rákényszerülni.

 

1. Térkép:>> szaggatott piros: a javítás alatt álló útszakasz; szaggatott narancssárga: az Útinform által ajánlott terelőút; szaggatott lila: korlátozások nélkül használható útszakaszok;.

 

2. Térkép:>> szaggatott piros: a javítás alatt álló útszakasz; szaggatott narancssárga: az Útinform által ajánlott terelőút; folyamatos lila: az eredeti távolsági forgalmi útvonal-összeköttetések; szaggatott zöld-lila: az általam célszerűbbnek látott kerülőmentes(!) alternatív terelőútvonalak;.

 

A javaslatom: Azért, hogy az ilyen nagy -- javítások vagy baleseti útlezárások miatt kényszerűségből szükséges terelőutak helyett egy egészen rövid terelőút is a reálisan választható(!!!) lehetőségek közé essen, ezért én célszerűnek tartom egy, a 76-os főút Balatonszentgyörgy-Sármellék-[75] szakaszával párhuzamos 2×1 sávos új főút megépítését, amely nem jelent nagy kerülőt, és így a forgalom ezen az útszakaszon sem kényszerül (majd) a javítások vagy a baleseti forgalomterelések esetén nagyobb kerülőkre.

 

3. Térkép:>> szaggatott piros: a javítás alatt álló útszakasz; szaggatott narancssárga: az Útinform által ajánlott terelőút; szaggatott zöld-lila: az általam megépíteni célszerűnek tartott tartalék párhuzamos főútvonal a 76-os főút Balatonszentgyörgy-Sármellék-[75] kiváltására (javítási vagy baleseti forgalomelterelések esetére);.