belic Creative Commons License 2020.08.23 0 1 41266

Szia,


"Pl. egy eredetileg 2D-s P-18 radarból lehetséges modernizációval 3D radart csinálni?"


Ez egy nagyon erdekes kerdes!


Ha eltekintunk az elektronikus nyalabkiteritestol, akkor azt lehet mondani, hogy szinte kivetel nelkul 2 fajta radar van:

-Aminek egy nyalabja van, ott teljesen egyertelmu, hogy a korbe forgo radar tavolsag es iranyszog adatokat ad (pontosakat), magassagmeresre teljesen alkalmatlan. Ezek 2D radarok.

-Ami tobb egymas folotti nyalabbal rendelkezik, azok a pontos tavolsag es iranyszog adatok mellett meg (kicsit pontatlanabb) magassag adatotot is megadnak. Ezek 3D radarok.


A ritka kivetelek egyike a P-18 radar, mivel abban 2 db nyalab van egymas alatt. Vagyis ez a fenti ket kategoria kozott helyezkedik el, de a 2D-hez kozelebb, ugy szoktak mondani, hogy nem "me'ri" a magassagot, hanem a kezelo "megbecsuli" a magassagot (mivel sokkal pontatlanabb, mint a 3D-s radarok).


Ebbol kovetkezik, hogy a P-18-as radar modernizalasa soran nagyon kulonbozo eredmenyeket lehet elerni, hiszen az egyszeru, konnyen megvalosithato modernizalas soran "csak" azt dolgozzak fel digitalis adatta, hogy milyen iranyszogben es milyen messze van a cel (az eredeti P-18-as fo radarkepernyon ez latszik csak). Ebben az esetben a digitalizacio visszabutitja tiszta 2D-re a radart.


Abban az esetben, ha a modernizacio soran feldolgozzak azt is, hogy kulon-kulon a 2 nyalab milyen erovel veszi a jelet, akkor ez alapjan tudnak adni magassag erteket is. Ez biztosan kevesbe pontos, mint egy "igazi" 3D radar (valoszinuleg a felderitasi sav also es felso harmadaban csak annyi informaciot ad, hogy abban a harmadban van, egyedul a kozepso harmadban kepes merni), es minden bizonnyal jo sok ismert magassagu merest kell vegezni, mire sikerul megfelelo modon beparameterezni a "becsles vegzo" programreszt.


Azt nem tudom, hogy a magyar P-18-asok milyenek, de az ebben irt felmondat szerint az utobbi.

Bel

Előzmény: ka_TARZI_s (41258)