Tomsz85 Creative Commons License 2020.07.31 0 1 159637

Hány napja vannak egyáltalán Tatán? Mikor állt szolgálatba? 

Én se vagyok elájulva a kormányzattól úgy általában, de nem telt még el annyi idő, hogy ki lehessen jelenteni, hogy nem folyik rajtuk kiképzés, csak állnak a garázsban. A futóverseny is a rajtpisztoly elsütesevel kezdődik. 

Ha jártál mondjuk egy sokak által lenézett szakmunkásképzőbe tanulni, vagy csak nyílt napon,  akkor láthattad hogy a képzés nagyjából a következőképpen működik: Van egy szakmai tantárgy, mondjuk motorok. A fontos tárgyakból van elmélet, tanteremben, különféle oktatási eszközökkel. És van mellé gyakorlat, ez a nagyobb óraszám. Ez egy műhelyben történik, általában kisebb létszámmal. A jó az, ha a kettő nagyjából együtt halad az anyagban, az elmélet egy kicsit lehet előbbre, de nem feltétlen. A gyakorlaton megnézik a motor alkatrészeit (a példának maradva), megbeszélik mi miért van, hogyan, szetszednek egyet, összerakjak, stb...ha szerelők akkor elkezdenek javítani is. Általában nem a teljes motor szét és összerakasaval, majd elindításával szokták küzdeni, hanem valami egyszerűbbel. Tankra lefordítva: nem éles lövészettel kezdenek. 

Katonáéknál gondolom be kell tartani a formaságokat, akár még jogi vonatkozása is van a dolognak. Ennek egyik első lépcsője, hogy kimondják, X eszköz szolgálatba állt. Majd kimondják hogy befejezdődött a kiképzés, befejeződött, bevethetők, hadrendbe álltak, mittudomén még mik. Utána jöhet olyan hogy mozgósításra zárolt harckocsi (M zárolt), tartós tárolásra helyezett harckocsi. (Persze itthon sokszor a tartós tarolas a valóságban azt jelentette, hogy az eszközt letették valahova egy mezőre, és többé felé se néztek, de ez más kérdés) Fizikailag a hadrendből kivont tank is megvan. 

Nagy kár, hogy Trizs77 olvtárs már nem jár ide, legalábbis írni nem ír az biztos. Lenne mit elmagyaráznia, én csak próbálkoztam. 

A kormányzati kommunikáció ide vonatkozó kritikájával nagyjából egyet értek. 

Előzmény: doncike (159634)