Törölt nick Creative Commons License 2020.07.17 0 0 1869

Nekem elég régóta hallókészülékem van. Mély hallójáratit használok és elég jól elvagyok ezekkel.

Már két készülékem volt, most csináltatnám a harmadikat.

 

Egyébként a hallásom azért romlott meg, mert egy Sztreptomicin nevű antibiotikumot kaptam gyermekkoromban, amelynek a mellékhatása a hallóideg károsodás. Ezért hallóidegi hallásproblémám van.

Erre használok készülékek, lassan 13 éve.

Az első egy siemens volt, a mostani pedig egy starkey.

A siemens az még egy egyszerűbb készülék volt, nem hangzásban, hanem abban, hogy semmifél állítási lehetősége nem volt, szó nem volt arról, hogy bármilyen módon általam beállítható lett volna. Viszont elég strapabíró volt, bár persze ez is meghibásodott néha. A siemens szervíztapasztalataim pozitívak voltak, órákon belül javítottak, ha bevittem a szervízbe.

Ma ilyen már egyszerűen nincs, be sem mehetsz te szinte sehová a szervízbe s legalább egy hétig mindenképp nélkülöznöd kell, ha javításra szorul. Persze nekem a régi siemens megvan még, tartaléknak használom. 13 éves és máködik, bár nyilván most már keveset van használva.

A starkey nekem nagyon szimpatikus készülék. Ehhez sem adtak még távirányítót, mert akkor még egy hallójáratiba nem tudtak beépíteni ilyesmit a méret miatt, de egy telefonnal lehet állítani a hangerejét, ami nagyon nagyon hasznos.

Cserébe a készülék tényleg kicsi, nagyon jól illik a fülembe.

 

Most eljött a pillanat, hogy legyen ismét új, ugye a TB hatévente finanszíroz meg egy új készüléket.

Ugyanoda mentem, mint eddig, de se siemens, se starkey nincs már ott. Hanem ajánlottak phonak-ot.

Korábban, még januárban éreztem, hogy romlott a hallásom, így akkor beállíttattam a starkey-t. 

Most, hogy júniusban bementem, az vlt az első, hogy meg sem mértek újra.

Ezen azért csodálkoztam.

Majd azt mondták, hogy mivel romlik a hallásom, ezért már erősebb hangszóró és erősítő kell, meg ha én szeretnék kérni olyan dolgokat, hogy a telefon szóljon a készülékben, meg legyen irányítható mondjuk egy telefonnal vagy távirányíthatóval, akkor ez talán nagyobb lesz a mostaninál.

Valójában nem tudták megmondani mekkora is lesz.

Nekem meg fontos lenne, hogy ezeket tudja, megjegyzem, mondjuk egy apple fülhallgató ezeket azért könnyedén meglépi, mármint az irányíthatóságot, szóval szerintem ez 2020-ban alap kéne legyen.

Meg is rendeltem próbahordásra, bár féltem kicsit a mérettől.

És jogosan.

Ugyan ez sem lóg ki a fülemből, de azért jóval nagyobb, mint a korábbi és nem csak hogy hosszabb, de belülről feszíti a fülemet. Ezen amúgy csodálkozom, mert méret ügyben azért a gyártók ekkorát nem szoktak bakizni. Ez így nem jó.

A kedves audiológus kolleganő kb 10 percet szánt e beállításra, kb rádobta a hallásgörbét és ennyi. Mert kint vártak már azok, akik gondolom az ingyen hallásszűrésre jöttek, vagy mit tudom én, mindenesetre a kb 600.000 forintos készülés mellé ez a 10 perc járt... 

Kicsit halkítani is kellett, meg a visszhangon állítani, hát amennyit bent egy csendes szobában tudtam mondani.

Majd akkor ennyi, menjek próbálni.

Na és a távirányító? 

Azt elfelejtett rendelni az audiológus, tehát hiába van elvileg benne mindenféle dolog, hogy állítható, meg a telefont hallom benne, ezt nem tudom kipróbálni.

 

 

Tehát kaptam próbahordásra egy elméretezett, rosszul beállított és nem állítható készüléket 600.000 forintos áron.

 

 

Kétszer is gondoljátok meg, hogy Phonak készüléket rendeltek-e és szívem szerint leírnám ide a forgalmazó céget is, annyira egy amatőr szar.

 

13 éve hordok készüléket, de ennyire még sosem volt rossz a szolgáltatás, mint most.

Nyilván nem fogom ilyen próbahordás után megvenni.

 

Megnézek egy másik üzletet és egy másik márkát.