Gyusz_i Creative Commons License 2020.06.27 0 1 350

Sziasztok!

 

Ma rászántam a fél napot, hogy itthon egy  Ariston Velis Evo 100-as és 80-as bojlert  idehaza pár nap híján azaz  pont 2,5 év használat után kitisztítsak.Sokat gondolkoztam, hogy keressek hozzá szakszervizest vagy kicsikét műszaki ember révén álljak neki jómagam....Az árakat nézve utóbbi mellett döntöttem...  Megvettem hozzájuk az anódokat és a tömítéseket is, gondolván biztos már igen csak cserére érettek.

Ám meglepődve tapasztaltam, hogy a ennyi idő után (folyamatosan üzemelt Eco módban,  40 fokon ) aránylag kevés vízkő volt benne. Így végül az anódokat nem, csak a tömítéseket cseréltem.

A legtöbb bosszúságot a fűtőszál karimáját tartó csavarok okozták, mert állandóan elmozdultak, kiestek...nagyon felhúztam magam rajtuk.... ráadásul nehéz volt hozzáférni, mind a vállamba mind a karomba bele állt a görcs..:(  végül is ún. gyurmaragasztóval oldottam meg, hogy legalább addig egy helybe maradjanak, amíg rákapatom az anyákat. Aki szedett már széjjel ilyen bojlert, biztos tudja miről beszélek. :)

Készítettem pár fotót is, amit megosztanék veletek.

A 100-as Velis fűtőszála és anódja 2,5 év után:

 

Letisztítva:

(érdekes, hogy a gyárilag benne lévő anód, teljesen más, mint amit rendeltem hozzá. A 80-asba volt ilyen anód, de azt írták a neten, hogy a százashoz is jó...végül is ezt nem tudom...)

 

 

A 80-as Velis belseje  2,5 év után:

 

A képek a jobb oldali tartályból (ahol bemegy a hideg víz) készültek. Ezek voltak a leginkább elkövesedve. A bojlerek függőleges helyzetbe vannak felszerelve. A tartályokból kb. 1-1 maréknyi vízkőt szedtem ki.