novakl Creative Commons License 2020.06.24 0 1 28141

- Először le kell szedni a kondenzort és az asztalt (mivel az asztaltól nem férsz rendesen a csavarokhoz, esetleg az egész asztaltartót is leveheted), majd kisebb nagyítású objektív beforgatása után fáziskontraszt segédtávcsővel ráállsz a talplencse rekeszére és központos helyzetbe hozod. Én forgatni szoktam a talprekeszt és nézem mikor marad kb. ugyanott forgás közben.

- Ezután a látómezőrekeszre élesítesz és azt koncentrikusra állítod a talprekesz (apertúrarekesz) szélével.

- Most felteszed a kondenzort, de revolverfej nélkül és 0,25-re állítod az apertúraállítót. A nagy felső lencse szélénél a négy csavart addig kell csavargatni, amíg a mező- és a talprekesz képe koncentrikus nem lesz megint. Egyszerre a két rekesz képe nem lesz éles, de azért homályosan látszik mikor koncentrikusak.

- Utána 1,4-re tekered az apertúraállítót és a kondenzor aljáról lecsavarod a kupakot: az alsó lencse körüli menetben hernyócsavarok fognak látszani. Azokkal ismét központozni kell a két rekeszt egymáshoz.

- Még párszor eljátszod a 0,25-ös állás+felső csavarok és 1,4-es állás+alsó csavarok sztorit.

- Mikor mindkét állásban koncentrikus a két rekesz, felteszed a revolvert a kondenzorra és a kardioid tag frontlencséjének a síkját párhuzamosra állítod az asztal lapjával a revolver arretáló kioldásával-meglazításával. Ez azért kell, mert ha mozgattad a kondenzortestet, akkor már nem biztos, hogy pont párhuzamos maradt, néha megbillen kicsit.

- A revolverfej tagjait egyenként kell majd központosítani az apertúrarekeszhez -- már amelyiket lehet (az Nf-en a lupe tag nem centrálható, de az NU-n és az Amplivalon igen). Sajnos csak a centrálásra használt objektívhez lehet pontosan beállítani, a többinél mindig lesz egy kis pontatlanság, mivel az objektívrevolvernek is van tűrése.

Jó egyszerű, ugye? Szeretem is csinálni.

Előzmény: kusnyer (28140)