imod.hu Creative Commons License 2020.06.13 0 0 172

Legutóbb kb. 20 éve, a SuSe kiadása idejében szerettem volna az aktuális Windows operációs rendszeremet lecserélni Linuxra.

Abban az időben egy Linux telepítése nem volt a legegyszerűbb műveletek egyike. Monitor horizontális, vertikális frissítési frekvenciától kezdve egy rakás dolgot meg kellett adni, de már volt valamilyen DOS szerű, színes menüs telepítőrendszere.

Akkor úgy döntöttem, hogy maradok a Windowsnál mert még a Linuxnak fejlődnie kell.

 

20 év után pár napja újra leporoltam a témát és kipróbáltam sokféle disztribúciót, többféle ablakkezelővel. Azt kell mondjam, hogy ennyi év után sem sikerült kiküszöbölnie a fejlesztőknek a leg alapvetőbb dolgokat. A youtube-on a hang akadozik, bármilyen driverrel is próbálkozom. Szerintem 20 év múlva megint megnézem, hátha annyi idő elég lesz ahhoz, hogy ne fossa magát össze a rendszer pár újraindítás után, le tudja kezelni az alap videokártyát, hangkártyát stb.

 

Azt elhiszem, hogy rengeteg időt el lehetne cseszni azzal, hogy hibákat kijavítson az ember, de ha egy OP-el ennyit kell molyolni akkor az még nincs kész... Lehet szidni a Windows-t de sosem volt bajom semelyikkel. Windows 95-öt nem használtam, mert ott volt már az NT. Vistát sem használtam mert ott volt az XP. Mindig volt alternatíva egy stabil és gyors, gondozást nem igénylő rendszerre. A Linux nagyszerű az unatkozó embereknek, akik mindig valamilyen problémát akarnak megoldani és több száz konzol parancsot megtanulni ahhoz, hogy egyáltalán működjön ez a rendszer.

 

20 év múlva meglátjuk! :D