diospyros Creative Commons License 2020.06.10 0 4 13333

nem személyed ellen szólt a hozzászólás, így nem kell visszatámadni azzal, hogy 

"netről vett infó, +régi emberek..." nem ismersz, gyakorlatilag gyerekkorom óta gazdálkodom, tapasztalat híján nem vagyok, sokat láttam-tapasztaltam a "régi öreg" apámtól (80 éves) is, én magam is 50 leszek, ami nem sok, de nem vagyok már a netcsecsszopó tinédzser. (Persze te még sokkal több is lehetsz, így még a tegeződésért is elnézést kell kérjek... - ez a nicknevek átka).

8 éve művelgetem 3 hektáros ültetvényem, nem kiskertben bohóckodok (bár a nagygazdákhoz képest igaz, ez is bohóckodás... :). amúgy meg nincs (nem lenne) jelentősége a tapasztalatnak a rézzel kapcsolatban. mit tapasztalhatok meg? hogy működik? abban nem volt vita. de tapasztalatból nem fogom látni a talaj szennyezettségét, csak mérésekből.

attól, hogy valami évszázadokig, évtizedekig forgalomban volt, bevált módszer semmire sem garancia.

sorolhatnánk: köpölyözés mint orvosi csoda gyógymód, azbeszt mint szuper szigetelő..., DDT a sárga méreg (a legfigyelemreméltóbb, hogy ötven év kellett annak felismeréséhez, hogy a DDT fô metabolitja antiandrogén sajátságú anyag...), és tipikus ilyen a réz. az kétségtelen, hogy működött és működik. DE. a francia szőlők talaja sok-sok százalékkal a határérték felett szennyezett rézzel, az évszázados ("régóta bevált, agggyunk neki") rezes permetezés miatt...

aki bioban gondolkodik, és szakértője, le kell írja: a réz veszélyes, és nem igazán bio megoldás (de nincs nagyon -még- más.). a rézgáliccal az a gond, hogy még kis adagokban elosztva is sokkal nagyobb a rézterhelése. 

és igen, használom a netet is, mert nem tudom kiszopni az ujjamból a szerek összetételét, hatásmechanizmusát.

"A Cuproxat kötött formában tartalmazza a hatóanyagát, a réz II-ionokat, így a perzselés veszélye minimálisra csökken. A gyártási eljárás során a réz kristályméretét nanométeres nagyságrendűvé csökkentik, ezért a fajlagos felület itt is nagyobb. mint a ,,hagyományos" rézterméknél, aminek következtében jobb a lefedettség, még a bakteriális betegségek ellen is."

ettől függetlenül elismerem, hogy akár a Cuproxat is lehet analóg a kondenzcsíkkal, mikrohullámú sütővel, emberirtó védőoltással, nem létező koronavírus összeesküvéssel. [csak vicc volt... ] vagy? :)

 

végül pedig bocsánatot kérek, ha erősebben fogalmaztam. harag nincs,

csak fórum beszélgetés / vita.

(és itt egy új szó: "netcsecsszopó" :) ;)

 

DDT: na itt álljunk meg 1 percre. megint a netet használom, sajnos nincs tapasztalatom -szerencsére-, (bár annyi igen, hogy gyerekkoromban otthon láttam Matador-os dobozt. Gondolom meg lett mentve 1-2 doboz a kivonás előtt a jól bevált, hatékony szerből... :(

(...mert a "szemét, összeesküvő" hatóságok-nyerészkedő gyártók új, kevésbé hatásos szert dobtak a piacra, amiből több és gyakrabban kell, hogy nagyobb legyen a profitjuk...).

a ddt-t 1874-ban azonosította egy tudós, rovarölő tulajdonságát 1934-ben fedezte fel egy német, aki ezért 1948-ben Nobel-díjat kapott... HURRÁ!!!

...és régi, jól bevált szer volt, az ötvenes években...

---

amúgy az a véleményem erről a "régi öregek mindent -sokkal jobban- tudtak", hogy féligazság.

nem részletezem, miért.

a régi -nosztalgiából- táplálkozó gyümölcsfajták imádata és ültetése sem univerzális megoldás a betegségek ellen. illetve a "nyerészkedő nemesítők" kikerülésére.

finom, zamatos, bőtermő (lenne) egy besztercei szilva, de ha a pl. a PPV rendszeresen kinyírja, hiába. nem véletlenül nemesítették a Jojo-t, Topend plus-t (ez tényleg nagyon jó lett!) és társait...

ugyanakkor tény, hogy méltatlanul elfeledtünk gyümölcsöket! én is ültettem 7 házi berkenyét, 11 fajta naspolyát, ezeket a "retro" gyümölcsöket, melyek nem illenek bele a szupermarket orientált konzum világba. ültettem még pl. "régi" ceglédi óriás és magyar kajszit is. de pont ezek azok, amik még egyszer sem termettek jól, ilyen-olyan okok miatt (pl. hogy egyik jellemzőjük az alternancia), míg az imperialista olaszok-spanyolok, trianonos franciák által nemesített fajták már évről-évre szép termést hoztak. (kivéve, mikor elfagytak, a régi bevált fajtákkal együtt, mint most tavasszal... :) :(

Előzmény: GSanyi52 (13328)