vélemény Creative Commons License 2020.06.10 -2 5 22075

Folytatás

Tovább a Via Giolittin az Aurelianusi városfal irányában újabb monumentális romok következnek. Az úgynevezett ( cosidetto) Minerva Medica temploma. A nevét annak köszönheti, hogy itt találtak egy Minerva szobrot, amelyik egy kigyót tart a kezében. A szobor a Vatikáni Múzeumokban van. Az épület szerkezete később mintául szolgált nem csak a bizánci, hanem a reneszánsz és a barokk kor építészeinek is.  Egy, a 4sz elejére datálható nagy tízszögletű aula, amely a Horti Licianihoz tartozott. Ebből az aulából mély, apszisos fülkék nyíltak, fent csúcsos ablakok voltak. Az oldalaknak megfelelő boltozat nagyrészt 1828-ban beomlott. A falakat bevakolták, márványborítás és mozaik díszítette.

Az út továbbmegy a S Croce Gerusalemma irányába. Az antik időkben is vezett erre a főút, a Colosseum és a Porta Maggiore összekötésére. A  Via Mazzinit is az 1873-as terv alapján alakították ki.

Ipogeo degli Aureli a Via Luzzati 28-as. Ez egy föld alatti sírterület, amelyet csak 1919-ben találtak meg. A 3sz elejéről származó falfestmények pogány és keresztény témákat is ábrázolnak. A Vatikánhoz tartozik, a látogatásra a Pontifica Comissione di Archeologia Sacra-tól kell engedélyt kérni.